Kadın kooperatifleri için iş kadınlarına çağrı

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya İş Kadınları Derneği’nin (ANTİKAD) devir teslim töreninde,

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya İş KadınlarıDerneği’nin (ANTİKAD) devir teslim töreninde, kadın kooperatiflerinin ürünlerinisatış noktasında sorunlar yaşadığını belirterek, iş kadınlarına “Yatırım içinsermayesi olan, bazı engelleri aşmış, blokajları kırmış kadınlarımızla kooperatiflerimizinbir araya gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu buluşma için derneğimizden dahagüzelini düşünemiyorum” diyerek bir çağrıda bulundu.

Başkan Uysal, ANTİKAD’ın 23 Mart’ta gerçekleştirdiği genelkurulla oluşan yönetimine görev devir teslim ve yeni üye kayıt töreninekatıldı. Akra Barut Otel’de düzenlenen törende Başkan Uysal, iş kadınlarınaönemli bir çağrıda bulundu.

SORUN SATIŞ AYAĞINDA

Başkan Uysal, Muratpaşa Belediyesi olarak kadınların kurduğuüretim ve işletme kooperatiflerine devam eden desteklerinin bulunduğunusöyledi. Bu kooperatiflerin hep belli sayılar içinde kaldığını dile getirenBaşkan Uysal, ancak yanlış uygulanan teşvik sistemiyle kooperatif sayılarınınson dönemde hızla arttığını söyledi. Kadınların kooperatif içinde bir arayagelmelerinin önemli olduğunu, bunun desteklenmesi ve teşvik edilmesigerektiğinin altını çizen Başkan Uysal, şunları söyledi:

“Bence, yanlış bir metotla teşvik edildi. Makine bağışıüzerine kurulu teşvik stratejisiyle bir anda sayı, 28 kooperatife çıktı. Oysaasıl sorun orada değil. Sorun, üretimde değil satış ayağındaydı. Teşvikin orayagelmesi gerekiyordu. Bu noktada, yatırım için sermayesi olan, deyim yerindeyse,bazı engelleri aşmış, blokajları kırmış kadınlarımızla kooperatiflerimizin biraraya gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Öneri olarak ifade ediyorum,kooperatiflerimizin ürettiği şeyleri satabilecek know-how sahibi, eğitimliinsanlarımızın tencere-kapak gibi bu süreçte buluşması gerekiyor. Bu buluşmaiçin derneğimizden daha güzelini düşünemiyorum.”

İHRACAT AJANSI

Böylesi bir buluşma sağlanırsa Muratpaşa Belediyesi olarak,yasal sınırlar içinde her türlü desteğe hazır olduklarını da ifade eden BaşkanUysal, “Kooperatiflerimiz üretiyor. Ama ürettikleri birçok şey yurt içindeesnaf tarafından da üretiliyor. Dolayısıyla rekabet imkanı sınırlı. Aynıpazarın içerisinde işler yürümüyor. Dünyanın neresine ne satılır noktasındakarar verecek, yönlendirecek bir ihracat ajansına ihtiyaç var. Onun taranmasınaihtiyaç var. Ona yönelik şirketler kurulmasına ihtiyaç var. İşbirliğine dehazırız. Takdir sizin” diye konuştu.

Başkan Uysal, konuşmasının ardından ANTİKAD’a yeni katılanüyelere, dernek üyelik sertifikalarını takdim etti.