KENT KONSEYİ PANDEMİ ANKET SONUÇLARINI AÇIKLADI

Ankara Kent Konseyi (AKK) ve Ankara Forumu Derneği’nin (ANKAFOR) iş birliğiyle yürütülen “Ankara’da Salgınla Mücadelede Katılımcı Yapısal Çözümler Projesi" kapsamında düzenlenen kamuoyu araştırması açıklandı. Paydaşlarla zoom üzerinden yapılan toplantıda açıklanan ve bin kişinin katıldığı anket sonucuna göre, Başkentlilerin yüzde 59’luk kesiminin salgından ekonomik yönden olumsuz etkilendiği ortaya çıktı.

Ankara Kent Konseyi (AKK) ve Ankara ForumuDerneği’nin (ANKAFOR) German Marshall Fund (GMF) fonu desteğiyle yürütmekteolduğu “Ankara’da Salgınla MücadeledeKatılımcı Yapısal Çözümler Projesi” kapsamında Başkent’te kamuoyuaraştırması yapıldı.

     Anketsonuçları proje paydaşlarıyla zoom üzerinden yapılan toplantıda açıklanırken,toplantıya AKK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin, Yürütme KuruluÜyesi Dr. Süleyman Basa, STK temsilcileri, akademisyenler ve iş dünyasındantemsilciler katıldı.

    Bin kişi üzerinde yapılan kamuoyu araştırmasısonuçlarına ilişkin İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. EmreErdoğan önemli bilgiler paylaşırken, Başkent’te yaşayan vatandaşlarınyarısından fazlasının pandemi sürecinde ekonomik yönden olumsuz etkilendiğiortaya çıktı.

 

SALGIN BAŞKENT’TE DE EKONOMİYİ OLUMSUZ ETKİLEDİ    

    Projekapsamında gerçekleştirilen kamuoyu araştırmasında 125 mahallede, 18 yaş üstübin kişi ile görüşüldü.  

    Prof. Dr.Emre Erdoğan anket sonucuna göre, Ankara’da yaşayan insanların yüzde 59’luk kesimininsalgından ekonomik olarak olumsuz etkilendiğini tespit ettiklerini, katılımcılarınsadece yüzde 9’unun ise rahatça yaşamak için yeterli geliri olduğunu söyledi.Zoom toplantısında ayrıca anketle elde edilen önemli bir diğer verinin ise salgındöneminde her 4 katılımcıdan birinin borç aldığını ortaya çıkardığına dikkatçekildi. Sadece ekonomik olarak değil eğitim, iş hayatı, kırılgan gruplar,genel sağlık hizmetleri gibi pek çok alanda da salgının olumsuz etkilerininolduğunu vurgulayan Erdoğan, ankete katılan vatandaşların birçoğunun salgın ileilgili verilere güvenmediğini ve alınan önlemlerin birçoğunu da yetersiz bulduğunugözlemlediklerini ifade etti.

 

POLİTİKA BELGESİ OLUŞTURULACAK

    Toplantıda Proje yöneticisi Obahan Obaoğlu, Proje iletişim sorumlusuMehmet Ayvaz, Proje asistanı Nurullah Çalık ile Akademik raportör Halil Ecer deprojeyle birlikte yaptıkları çalışmalarda edindikleri bulguları anlattı.

     Başkentlilerin salgın sürecini nasılgeçirdiğine dair önemli tespitlerde bulunan Obaoğlu, şunları söyledi:

“Salgın sürecinde gördük ki Ankara’nın kent yapısı ve sorunları Ankaralılarınsalgını daha ağır koşullar altında geçirmesine neden oldu. Pandemiyle birlikteAnkara’da var olan yapısal sorunlara ne tür katılımcı ve yapısal çözümlergetirebileceğimizi düşünerek, dört ana tema altında çalışmalarımızı yürüttük.Bunlar, kentleşme politikaları, dezavantajlı gruplar, paydaşlar arası işbirliği ile çevre ve iklim krizi başlıkları oldu. Bu ana temalar çerçevesindeproje sonunda bir politika belgesi oluşturacağız. Bu belgeyle bundan sonragerçekleşebilecek olan herhangi bir salgında Ankara’yı salgına karşı nasıl dahadirençli hale getireceğimizin çözüm önerileri olacak.”