24. UÇAN SÜPÜRGE ULUSLARARASI KADIN FİLMLERİ FESTİVALİ BAŞLADI

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Kent Konseyi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşunun katkılarıyla gerçekleşecek olan “24. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali”ne ilişkin ayrıntılar düzenlenen basın toplantısıyla sinemaseverlerle paylaşıldı.

AnkaraBüyükşehir Belediyesi ve Ankara Kent Konseyi başta olmak üzere çok sayıda siviltoplum kuruluşunun katkılarıyla bu yıl 24’üncüsü düzenlenecek olan “Uçan Süpürge Uluslararası Kadın FilmleriFestivali” başladı.

    Ankara Kent Konseyi Gençlik Parkı Açık HavaEtkinlik Alanı’nda düzenlenen basın toplantısına; Kültür ve Sosyal İşler DaireBaşkanı Ali Bozkurt, Ankara KentKonseyi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin, Ankara Kent Konseyi YönetimKurulu Üyesi Doç. Dr. Lale Özgenel, Uçan Süpürge Vakfı Başkanı Halime Güner ve FestivalDirektörü Azize Tan katıldı.

 

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ARTIK YANIMIZDA”

   Büyükşehir Belediyesinin sanata ve sanatçıyaverdiği destekten dolayı mutluluk duyduklarını ifade eden Uçan Süpürge VakfıBaşkanı Halime Güner, şöyle konuştu:

“Vakfımız kadın yönetmenlerin çektiği filmleri gösteriyor. Çünkübu sektörün çok zor bir sektör olduğunu biliyoruz. Büyükşehir Belediyesi artıkyanımızda. Bunun için bütün belediye çalışanlarına teşekkür ediyoruz.Türkiye’nin Başkenti Ankara’da kadın mücadelesi içinde olan bir vakfın 24yıldır düzenlediği uluslararası bir film festivali bugün buraya taşınmışsa bunutanıtmaktan daha iyi ne olabilir. Büyükşehir Belediyesinin ve Sayın BüyükşehirBelediye Başkanı Mansur Yavaş’ın böyle bir etkinliğin içerisinde yer aldığınıve bunu sık sık ifade ediyor olması bundan sonra gelecek olan nesil için çokönemli. Çünkü eşitlik herkese lazım ve eşit olmadığımız takdirde mutsuzluğun,kadına yönelik şiddetin, ekonomik anlamda da sıkıntıların önüne geçemeyiz.”

   BüyükşehirBelediyesi olarak ulusal ve uluslararası çalışmalarda yer almayısürdüreceklerini belirten Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Bozkurt ise şu değerlendirmelerdebulundu:

“Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivaline bu seneBüyükşehir Belediyesinin de önemli katkıları olacak. Mansur Yavaş’ın ‘kültür vesanatın da Başkenti Ankara olacak’ söyleminde bizim sorumluluğumuz bunun içinidoldurmak. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı olarak bize gelen bu tarztaleplere, ulusal ve uluslararası etkinliklere imkanlarımız ölçüsünde katkıyapmaya devam edeceğiz.”

 

FESTİVAL TEMASI: “ARAFTAN ÇIKMAK”

    “Araftan çıkmak” temasıylabu yıl izleyiciyle buluşacak olan festivale ilişkin kent, kentlilik ve sinemaüzerine görüşlerini dile getiren Ankara Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Savaş Zafer Şahin, şöyle konuştu:

“Şehir Planlama ve sinema gibi faaliyet alanlarının ortak birnoktası vardır. İnsan zihninin işleyişine çok benzerler. En önemlisi de hatırlamakdediğimiz faaliyet aslında. Biz şehirleri tasarlarken geçmişe dönüp oradakimler vardı neler yaşanmıştı bunu keşfedip yeniden tasarım maceramızıişletmeye çalışıyoruz. Kente ilişkin bir aidiyet ve sahiplenme duygusu, mümkünolabildiğince güçlendiği mecrada yerini bulabiliyor. Ankara Kent Konseyiaslında böyle bir fikre dayalı. Başkent Ankara’nın çok uzun yıllardır yüksekeğitim düzeyine, gelir düzeyine sahip ve çok çeşitli kitlesinin geçmişlerinedönüp yeniden Ankara’yı inşa edecekleri bir sürece ihtiyaçları var. Tümpaydaşların çabası şunun için önemli Uçan Süpürge Film Festivali çok uzunyıllar zorluklar içerisinde gerçekleşmek zorunda kaldı bundan sonra böyleolmamalı. Bundan sonra bu kentin bir incisi bir mücevheri olarak çok önemli birsinema etkinliği olarak devam etmeli.”

    Ankara Kent Konseyi Yönetim Kurulu ÜyesiDoç. Dr. Lale Özgenel ise basın toplantısında yaptığı konuşmada düşüncelerini, “Bu festivale her türlü imkanı sağlayanAnkara Büyükşehir Belediyesine çok teşekkür etmek istiyorum. İzleyeceğimizfilmler kadınların toplumsal cinsiyet açısından varmak istedikleri noktayaulaşmaları konusunda önemli mesajlar barındırıyor. Emeği geçen herkeseteşekkürlerimi sunuyorum” sözleriyle dile getirdi.

 

FESTİVAL 11 HAZİRAN’A KADAR İKİ AŞAMALI ŞEKİLDE GERÇEKLEŞECEK

     24.Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali bu sene iki aşamalı olarakdüzenlenecek.

     27 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasındaki filmgösterimleri, https://www.festivalscope.com/page/ucan-supurge-uluslararasi-kadin-filmleri-festivali/adresi üzerinden yapılırken 4-11Haziran tarihleri arasındaki fiziksel film gösterimleri ise Doğan TaşdelenÇağdaş Sanatlar Merkezi ile CerModern’de gerçekleşecek.

     Festivalprogramı ve filmler hakkında detaylı bilgi veren Festival Direktörü Azize Tan, “Ankara’daki tüm kurum ve kuruluşların bizi kucakladığını vesahiplendiğini hissettim. O yüzden ben kendi adıma teşekkür etmek istiyorum.Bir festival o şehrin festivalidir. Fiziksel gösterilere devam etmekistememizin nedeni de bu şehrin insanlarıyla bu şehrin mekanlarıyla buluşmakistememizdir. Çevrimiçi ve fiziksel mekanlar da izleyicilerimizi bekliyoruz.Filmlerimiz çok güzel kaçırırlarsa üzülürler” dedi.

     Her yıl sinemadaki kadın emeğinin önemininvurgulandığı festival kapsamında 4 Haziran’da yapılacak törenle aralarındabirçok sanatçının bulunduğu isimlere Uçan Süpürge Ödülleri verilecek. Festivaleait tüm bilgi ve ayrıntılara “ucansupurge.org.tr”adresinden de ulaşılabilecek.