ÇIRALI YANARTAŞ’IN STATÜSÜ DEĞİŞTİRİLDİ

Kemer’e bağlı Ulupınar Mahallesindeki Çıralı bölgesinde yer alan Yanartaş doğal sit alanının statüsü değiştirilerek “kesin korunacak hassas alan” olarak ilan edildi.

Resmi Gazte’deyayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile Kemer’deki Çıralı-Yanartaş DoğalSit Alanı'nın koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucu, sınır vekoordinatları belirlenen alanın “kesin korunacak hassas alan” olarak tescil veilan edilmesine kararı verildi.

Kararda, kesinkorunacak hassas alanların krokisi ile coğrafi sınır ve koordinatlarına ilişkinbilgiler de yer aldı.

Çıralı köyünde bulunan ve adını Yunan mitolojisinde ateş saçanyaratık "Chimera"dan alan Yanartaş'ta kayaların arasından yüzlerceyıldır alev çıkıyor.

Olympos-Beydağları Sahil Milli Parkı içerisinde yer alan, ÇıralıPlajı'na 1 kilometre uzaklıktaki Yanartaş, deniz seviyesinden yaklaşık 250metre yükseklikte bulunuyor.

Yaya olarak patikalar ve merdivenlerden çıkılarak ulaşılanYanartaş, Likya Yolu üzerinde yer alması ve Roma dönemine ait bir kiliseninbulunması dolayısıyla da özellikle tarih ve doğa severlerin ilgisini çekiyor.

KemerBelediye Başkanı Necati Topaloğlu, yaptığı açıklamada, Çıralı’nın Kemer’e büyükkatkı sağladığı yerlerin başında yer aldığını söyledi.

Yanartaş’ıher yıl binlerce insanın ziyaret ettiğine değinen Başkan Topaloğlu, “Yanartaş,Kemerin en özel yerlerinden birisi konumunda. Buranın doğal sit alanı korumastatüsü değiştirilerek kesin korunacak hassas alan olarak ilan edildi.Mitolojide de geniş yer bulan Yanartaş’ı korumamız gerekiyor. Kararın Kemer’ehayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.