BAŞKENT ANKARA AHİLİK KÜLTÜRÜNE SAHİP ÇIKIYOR

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Ankara Kent Konseyi’nin (AKK) katkılarıyla, Ankara Ticaret Odası tarafından “Geçmişten Günümüze Başkent’te Ahilik Paneli” düzenlendi. Başkent’in kültürel mirasına sahip çıkmak ve uluslararası alanda tanıtılmasını sağlamak amacıyla ikincisi gerçekleştirilen panelde tüm paydaşlar görüş ve önerilerini dile getirdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Ankara KentKonseyi’nin (AKK) katkılarıyla ve Ankara Ticaret Odası tarafından ikincisidüzenlenen “Geçmişten GünümüzeBaşkent’te Ahilik Paneli”ne tüm paydaşlar yoğun ilgi gösterdi.

     Gençlik Parkı Etkinlik Alanı’ndagerçekleştirilen panele; Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter YardımcısıMustafa Kemal Çokakoğlu, Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı BekirÖdemiş, Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Mutlu Gürler,Bilgi İşlem Daire Başkanı Gökhan Özcan, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halilİbrahim Yılmaz, Ankara Kent Konseyi Kale Meclisi Sözcüsü Şevket BülendYahnici,  ATO Yönetim Kurulu BaşkanYardımcısı Temel Aktay, Ankara Kulübü Derneği Başkanı Metin Özaslan, BaşkentAnkara Meclisi Başkanı Nevzat Ceylan, Ankara Kent Konseyi Gençlik Meclisi, HacıBayram Veli Çalışma Grubu ve çok sayıda davetli katıldı.

 

AHİLİKKÜLTÜRÜNÜN ÖNEMİ

    AnkaraKent Konseyi bileşenlerinden Ankara Aksak Dans Tiyatrosu ve Çınar Kültür SanatKulübü dansçılarının hazırladığı tiyatro gösterisi ile başlayan panelde, Anadolutarihinde önemli bir kültürel mirasa sahip olan ahilik kültür ve geleneği tümyönleriyle ele alındı.

   Moderatörlüğünü Ankara Kent Konseyi Kale Meclisi Sözcüsü Şevket BülendYahnici’nin yaptığı panelde Yazar Kazım Ceylan, Doç. Dr. İbrahim Ethem Arıoğluve Prof. Dr. Seyfettin Erşahin de ahilik geleneği ile ilgili konuşmalar yaptı.

 

‘‘KÜLTÜRELMİRASIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ’’

     AnkaraBüyükşehir Belediyesi olarak Başkent’in kültürel miraslarına sahipçıkacaklarını belirten Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu, şudeğerlendirmelerde bulundu:

‘‘ÖzellikleAnkara’nın uluslararası alanda ve tarihinin tanıtılmasında, özelliklerinin önplana çıkarılmasında bu panelin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ahilik, Ankaratarihinde çok önemli bir değere sahip. Hakikatten Anadolu’nun Türk Medeniyetive İslam Medeniyeti şeklinde yorumlanmasında Ahiliğin çok önemli bir yeri var.Bu yerin önemli bir kısmı da Ankara. Özellikle 1300’lü yıllarda bir çok bilimadamı tarafından ortaya çıkarılan Ahilik Cumhuriyeti ya da Bağımsız AhilikYönetimi bu değerlerin arasında öne çıkan hususlardan bir tanesi. AnkaraBüyükşehir Belediyesi olarak Başkent’in kültürel mirasını yaşatmak, yeninesillere aktarmak için kardeşlik, insani değer gibi birçok özelliğepolitikalarımızda yer veriyoruz.”

    Ahilik Paneli’ne katılan Kültür ve TabiatVarlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş ise düşüncelerini, “Ankara’nın kültürel mirası konusunda çok ciddi çalışmalar yapmamızgerekiyor. Dayanışma kültürünün, liyakatın, üretimin önemini gördük bugün.Bütün bunlar Ankara’nın tüm Türkiye’ye hatta dünyaya örnek olması gerekendeğerleri ve bu değerlerin aydınlatılması için önemli bir panel oldu. Bundansonra bu çalışmalara uygun olarak da biz Ankara’nın geleceğe taşınması içinkültürel mirasını değerlendirip  zenginleştirmeyedevam edeceğiz’’ sözleriyle dile getirdi.

 

 

HEDEF:HOŞGÖRÜ VE KATILIMCILIĞIN BAŞKENTİNİ ANKARA YAPMAK

   Ahilikdeğerlerinin şeffaflığın, katılımcılığın, hoşgörünün ve kamplaşmanın önünegeçecek bir kent iklimi oluşturduğuna dikkat çeken Ankara Kent Konseyi YürütmeKurulu Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, bu kültürün gelişmesinde yoğun çabaharcadıklarını şu sözlerle anlattı:

“Kenttekibütün sosyolojileri temsil eden Ankara Kent Konseyi olarak, Mustafa KemalAtatürk'ün Ankara'yı tercih etmesindeki nedenlerinden biri olan 700 yıl öncekurulan Ahi Devleti’nin bu kent üzerindeki etkisini çok iyi biliyoruz. Ahilikkültürünün kentin bütün alanlarına sinmesi durumunda yargıdan sosyal hayatakadar hayatın her alanında iş yükümüzü azaltacağını da biliyoruz. Biz bugün21'inci yüzyılda ombudsmanlık müessesesini tekrar kuruyoruz ama 700 yıl öncezaten vardı. Birbirimize tahammül etmek, kamplaştırmamak, vasatın liyakatiyenmesinin önüne geçmek, kentin üzerine en vasıfsızların çökmesinin önünegeçmek, liyakatin önünü açmak, hoşgörünün, şeffaflığın, bütün güzelliklerinaynı iklimde buluştuğu dilin adıdır ahilik.”

    AnkaraKent Konseyi Kale Meclisi Sözcüsü Şevket Bülend Yahnici de düşüncelerini, “Ankara tarihinde çok önemli iki kültürdeğerimiz, somut olmayan kültürel mirasımız var. Birisi seymenlik kültür geleneğidiğeri de ahilik kültür geleneği. Bu geleneği yaşatmaya ve gelecek nesillereaktarmak isteyen Ankara sevdalılarıyız biz” sözleriyle paylaştı.

    Paneldekonuşma yapan Ankara Kulübü Derneği Başkanı Metin Özasalan ise şöyle konuştu:

Ahiliğin ençok yoğunlaştığı şehir Ankara’mız. Ahilik, Ankara’nın ötesinde Anadolu’datutunmamızı sağlayan bir sistem. Ahilik bizim bu coğrafyada temel karakteri olanbir sistem. Diğer akademik camiaları, kurumları da bu konuyu araştırmaya,tartışmaya davet edeceğiz. Ahilik bizim bu coğrafyada varlığımızı ve kendimizitanımamız açısından çok önemli ama en başta Ahi Evran’ı doğru anlayarak işebaşlamamız lazım.”