KepezBelediyesinin, Gaziler Mahallesi’ndeki sosyal tesisi Osman Gazi Semt Konağı’ndaoluşturduğu kütüphane törenle hizmete açıldı.
Semt kütüphanesi şeklinde tasarlanan OsmanGazi Kütüphanesi, 5 bin kitap kapasitesi, 108 kişilik çalışma salonuyla hizmetverecek.
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de, törende yaptığı konuşmada Kepez’e, 16kütüphane yapma sözü verdiğini hatırlattı.
Kepez’e 16 kütüphane, milyonlarcakitap
Bu sözünün bir seçim vaadi olmadığının altını çizen Başkan Hakan Tütüncü, “Busöz, daha sonra ortaya koyduğumuz bir hedefti. 16 farklı kütüphanenin 2 tanesibu kütüphanelerin amiral gemisi olacak. Diğer 14 kütüphanemiz semtkütüphaneleri olarak hizmet verecek. Osman Gazi Kütüphanesi de semtkütüphanelerinden biri olacak.
Allah izin verirse 2023'ün sonuna geldiğimizde Kepez'in 16 kütüphanesi ve bukütüphanelerin envanterine kayıtlı milyonlarca kitabı olacak. Türkiye'nin enbüyük kütüphanelerinden birini bu güzel şehri armağan etmeye hazırlanıyoruz.Gülveren Kütüphanesi, 1 milyondan fazlakitap kapasitesiyle önümüzdeki yıl şehre merhaba diyecek.”
“Kepez’e okumayla anılan bir dönembırakıyoruz”
Başkan Tütüncü,kütüphane yapmalarının nedenini de şu şekilde açıkladı: “Akıp geçen hayatıniçerisinde geriye bıraktıklarınızla anılıyorsunuz. Ya da Cenabı Allah'ın sizenasip ettiği fırsatları, imkânları hangi amaca matuf olarak kullanıyorsanız oşekilde anılıyorsunuz. Biz de bu kütüphanelerle Kepez’e okumayla, öğrenmeyleanılan bir dönemi yaşatalım istiyoruz.”
Allah’ın ilk emri Oku!
Allah'ın, Kur'ân'dainsanoğluna ilk emrinin 'İkra' Oku, olduğunu anımsatan Başkan Tütüncü, sözlerini şöyle sürdürdü:“Cenabı Allah, sevgili Peygamberimize (SAV) Nur Dağı Hira Mağarası'ndagönderdiği ilk ayet 'İkra' Oku’dur. Rabbimiz, Peygamber Efendimize,hadi kalk şöyle iki rekât namaz kıl, diyebilirdi. Oruç tut, diyebilirdi. Ya da Kâbe’yi tavaf et diyebilirdi Bunlarınhiçbirini demedi. Cenabı Allah’ın ilk buyruğu‘Oku’dur. İnancımca, Cenabı Allah’ın,kabirde ilk sorusu okudun mu, olacak. Okumakaydınlanmak demektir. Bir toplum eğer karanlıklar içerisinde kalırsa, aydınlamazsamedeniyet bulamaz, huzuru da bulamaz ve mutluluğu da bulamaz. Eğer okumaz iseRabbini de bulamaz.”
16 kütüphanenin hikâyesi
Tütüncü, 16kütüphane fikri nereden çıktı, sorusuna da şu cevabı verdi: “Cemil Meriç Kütüphanesi’nde, beni çokhislendiren bir hadise yaşadım. Kütüphaneyi açtık. Bazı arkadaşlar, bu kütüphaneyegelen olmaz şeklinde yorumlar yaptılar. Ama biz, Cemil Meriç Kütüphanesi’nin iş yapan, toplumafayda sağlayan bir kütüphane olacağına inandık ve yolumuza devam ettik. CemilMeriç Kütüphanesi, 100 binden fazla kitapla şu an şehrin en zengin kütüphanesi.Açılıştan sonra kütüphaneyi ziyaretimde sınavlarına hazırlanan bir delikanlıyanıma geldi. Bana, başkanım, bu kütüphanede her gün güzel, güzel dersçalışıyorum. Keşke, bu kütüphaneyi 1 yılönce açsaydınız, ben de dersimi çalışıp,sınavlarımda daha başarılı olsaydım, dedi. Çocukla sohbet ettiğimde evindekendisinin ders çalışmaya uygun bir ortamının olmadığını anladım. Bu hadisebeni çok hislendirdi. Kütüphaneler, sadece kitap okunan bir yer değil.Kütüphaneler, aynı zamanda ders çalışılan yerlerdir. Kepez’de kalabalık nüfusluaileler var. Kepezli çocuklar, kütüphaneler ile sıcacık bir ortamda dersçalışma imkânına sahip olsunlar istedik. İşte sebeple kütüphanelerimiz haftanın7 günü saat 10.00'da akşam saat 22.00’ye'a kadar açık olacak. Kütüphanemizdebinlerce kitap var. Sevgili yavrularımız, burada kitapla tanışsınlar, okumanınmutluluğunu yaşasınlar istiyorum.”
“Mektubun gereğini yaptık”
Habibler İlkokulu 4.Sınıf öğrencilerin kendisine bir mektup yazarak, mahallelerine kütüphane yapılmasını istediğinihatırlatan Başkan Hakan Tütüncü, “Omektubun gereğini yaptık. Habipler Okulumuzda okuyan öğrencilerimiz de buradakitaba kavuşacaklar. Metin Çiviler Anadolu Lisesi öğrencilerimiz de bukütüphanemizde üniversite sınavına en güzel ortamda çalışabilecekler.” dedi.
Tütüncü, atalarının izinde gidiyor
Endülüs Emevî Devleti’ninbaşşehir Kurtuba'da, 13. yüzyılda, matbaanın olmadığı dönemde 600kütüphane kurduğunu, bu kütüphanelerde 3 milyon adet el yazması kitabınbulunduğunu aktaran Başkan Tütüncü, “Kütüphanelerimizin gençliğe ve gelece çokbüyük katkılar sunacağını düşünüyoruz. İşte o sebepten dolayıdır ki, Eylül ayında tam 3 yeni kütüphaneaçıyoruz. Bugün Gazi Mahallesi’ndeyiz. 21 Eylül Teomanpaşa Mahallesi’nde, 30 Eylül’de Varsak bölgesindekikütüphanelerimizi açacağız. Böyleliklehem Rabbimizin ilk emrine sıkı sıkıya uymuş olacağız hem de güzel bir gelecekinşasına katkıda bulunacağız. 13. asırda 600 kütüphane 3 milyon kitaptanbahsediyoruz. Biz de kendi imkânlarımızde 16 yeni kütüphanede milyonlarca kitabı geriye bıraktığımızda çok büyük biriş yapmış olacağız.” diyerek, konuşmasını tamamladı.
Başkan Tütüncü, diğer davetlilerle yapılan duanın ardından kurdeleyi keserek,kütüphaneyi hizmete açtı.
Tütüncü, daha sonra misafirleriyle Osman Gazi Kütüphanesi’ni gezdi.
Açılış törenine Kepez İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüdai Vural, Ak Parti Kepez İlçeBaşkanı Bahattin Bayraktar, Kepez Muhtarlar Dernek Başkanı FeyzullahBüyükkeleş, meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.
Osman Gazi Semt Konağı’nda kütüphane ile beraber ilk kademe öğrencilerine yönelikTürkçe, matematik, fen bilgisi, İngilizcederslerinde destekleme kursu da veriliyor.