Kepez’in antik şehri turizme açılıyor

Kepez Belediyesi, bitki temizliği ve arkeolojik kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkardığı şehir merkezinin hemen yanı başındaki 2 bin 200 yıllık Lyrboton Kome Antik Kenti’ni, ‘Arkeopark’ projesi ile turizme kazandırıyor.

Kepez ilçesi Varsak Menderes Mahallesi’nde bulunan Perge Antik Kenti'nebağlı büyük bir zeytinyağı üretim köyü olan Lyrboton Kome, turizme hizmetvermeye hazırlanıyor.
Kepez Belediyesi’nin 2016’da başlattığı kurtarma çalışması neticesinde 2 bin200 yıllık Lyrboton Kome Antik Kenti, bilinir hale gelmişti.
Kepez Belediyesi öncülüğünde,  Antalya Müzesi ve Akdeniz Üniversitesiişbirliğinde antik kentte yapılan bitki temizliği, arkeolojik kazı verestorasyon çalışmaları da geçtiğimiz yıllarda tamamlanmıştı.
Yüzden fazla zeytinyağı işliği, Roma dönemi hamamı ve Bizans dönemi 5 kilise,sivil konutlar ile Arete Kulesi kalıntılarının bulunduğunu antik kenti,Arkeopark  Projesi ile turizme açılıyor.

Lyrboton Kome Arkeopark oluyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren Batı AkdenizKalkınma Ajansı (BAKA) ve Kepez Belediyesi işbirliğinde ‘Lyrboton KomeArkeopark Projesi’ geliştirildi.  İki kurum arasında imzalanan işbirliğiprotokolü ile Lyrboton Kome Antik Kenti bir arkeopark haline getirilecek.
 Proje ile zeytin teması üzerinden çeşitli interaktif programlar ilekültür ve eko turizm başta olmak üzere bölgeye bir alternatif turizmdestinasyonu statüsü kazandırılması amaçlanıyor.

Arkeopark işbirliği protokolü imzalandı
Lyrboton Kome Arkeopark Projesi imza töreni Antalya Valiliği ek hizmet binasıtoplantı salonunda yapıldı.
BAKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak toplantıya katılan Antalya ValisiErsin Yazıcı, konuşmasında Valilik ve BAKA olarak kültürel varlıkları korumanınve gün ışığına çıkartıp insanlığın hizmetine sunmanın gayreti içerisindeolduklarını söyledi.

Vali Yazıcı, “Bu proje Antalya için kazanım olacak.”

Kültürel varlıkları gün ışığına çıkarmaya örnek çalışmalardan bir tanesininde Lyrboton Kome Arkeopark Projesi’  olduğunun altını çizen Vali Yazıcı,
“Zeytin, Akdeniz bölgesinin çok eski bir meyvesidir. Zeytinin tarihi Antalya'daçok eskidir. Daha sonra değişim, dönüşümle başka meyvelere geçildi amaAntalya’nın kadim ağaçlarından bir tanesi zeytindir. Dolayısıyla bu manadazeytinyağı üretim şehri Lyrboton Kome’nin, Arkeopark olması bir kazanımolacaktır. “ ifadesini kullandı.

“Bu projeyi Kepez, en güzel şekilde yapılacak”
Yazıcı, bu projede Kepez ile birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek,sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu proje tamamlandığında tamamen kullanımı işletimiKepez Belediyesinde olacak. Hakan Başkan’ın ve ekibinin becerilerini vemaharetlerini birçok alanda gördük. Kepez Belediyesi, bu projeyi hızlıcabitirerek, Antalya’nın hatta tüm dünyanın hizmetine sunacak. KepezBelediyesinin, bu projeyi layıkıyla, en güzel şekilde, en beğenilecek şekildeyapacağına inancım tamdır.”

“Bu proje ile Kepez turizme pastasından pay alacak”
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de,  konuşmasında 2016 yılından berişehir merkezindeki önemli bir arkeolojik değerin, 2200 yıllık kendine özgü birhikâyesi olan bir antik kentin gün yüzüne çıkarılması ve buranın turizmekazandırılması konusunda önemli bir gayreti ortaya koyduklarını kaydetti.
Kepez Belediyesi’nin finansörlüğünde, Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Müzesiişbirliğinde Lyrboton Kome’de arkeolojik kazı çalışması yapıldığını anımsatanBaşkan Tütüncü, konuşmasında şunları kaydetti: “Antik şehrin bitki temizliğinien güzel biçimde gerçekleştirdik. Bu çalışmaların ardından antik kentte,‘Arkeopark Projesi’ yapabilir hale geldi. Arkeopark Projesi ile 2200 yıllık birantik kent gün yüzüne çıkararak,  turizme katkı sağlamış olacağız. Bu proje aynı zamanda turizm pastasından Kepez'in de istifade etmesianlamında önemli bir dönemeç olacak. Bu proje ile yereldeki halkın aileekonomilerine katkı sağlaması bakımından anlamlı bir çalışmayı da ortaya koymuşolacağız.”

“Antalya’nın antik kent zenginliğine bir yenisini ekliyoruz”
Lyrboton Kome’nin, Antalya merkeze en yakın arkeolojik bir şehir olduğunuanımsatan Tütüncü, “Şehrin merkezinde bu kadar özgün bir hikâyesi, Antalya'nınzeytin yetiştiriciliği özelinde önemli bir yeri olan bir antik kentin turizminekazandırılmış olması son derece anlamlıdır. Antalya, antik kentleri ile meşhur.Dünyada sınırları içerisinde 400'den daha fazla antik kent olan başka bir şehiryok. Bu zenginliğe bugün bir yenisini daha eklemiş oluyoruz.
Bu önemli destekle güzel bir işbirliğine imza atacağıma inanıyorum. Biz çokheyecanlıyız. Bir an evvel bu antik şehrin, Antalya'ya bir değer olarak geridönmesi, turizme artı değer katacak bir destinasyon olarak düzenlenmesi hepimizaçısından gurur verici iftihar vesilesi bir iş olacak.” diyerek sözlerinitamamladı.
İmza töreninde BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, İl Kültür ve Turizm MüdürüCandemir Zaroğlu, Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, AK Parti Kepez İlçeBaşkanı Bahattin Bayraktar ve belediye bürokratları da hazır bulundu.

 Kuzey Antalya Eko Turizm Rotası’ nın ilk ayağı olacak
Arkeopark haline getirilecek olan Lyrboton Kome,  BAKA koordinasyonundapaydaşlarla birlikte hazırlanan ‘Kuzey Antalya Eko Turizm Rotası’ nın ilkayağını oluşturacak.

Proje kapsamında; antik kentin zeytinyağı işleme ünitelerinden örneklerrestore edilerek, dönemin zeytinyağı işleme süreçleri ziyaretçilere sunulacak.Antik kent ziyaretini kolaylaştırmak üzere yürüme yolu ve aydınlatma altyapısıiyileştirilecek. Seyir terasının yapılacağı antik kente girişte karşılama vesergi ünitesinin yanı sıra zeytincilik faaliyetleri ile uğraşan bölge çiftçilerininturizm gelirlerinden pay almalarını sağlamak üzere kooperatif de kurulacak.Kurulacak kooperatif ile Lyrboton Kome markası altında bölge çiftçisininürettiği zeytinyağının değerinin artması sağlanacak.
Antik kenti ziyaret edecek misafirlerimizin hatıralarında güzel bir imajbırakarak bölgeden ayrılmalarını sağlamak amacıyla, antik şehirde 500, 600 adetzeytin ağacı dikimi gerçekleştirilecek. Proje kapsamında zeytin taş baskı soğuksıkım atölyesi de inşa edilecek.