MANSUR YAVAŞ TURİZMCİLERLE BULUŞTU

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Turistik Otelciler Derneği’nin (ANTOD) ekim ayı toplantısında dernek yöneticileri ve üyeleriyle bir araya geldi.

Başkent’te hayata geçirilen turizm projeleri hakkındabilgi veren Yavaş, turizmcilerin Akyurt Fuar Alanı ve ANKAPARK başta olmaküzere birçok konudaki sorularını da yanıtladı. Sektör temsilcilerinin barınmasorunu yaşayan öğrencileri otellere yerleştirerek turizm sektörüne verdiğidestek için teşekkür ettiği Yavaş, “Fiili olarak 5 bin öğrenciye bakıyoruz şuanda. Bir yönetici olarak, o anda ne yapmamız gerekiyorsa onu yapmalıyız diyedüşündük. Otellere de gerçekten teşekkür ediyoruz” dedi.

 

AnkaraBüyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, katılımcı yönetim anlayışıdoğrultusunda sivil toplum kuruluşları, sektör temsilcileri, iş insanları vevatandaşlarla görüşerek sorunlarını dinlemeye devam ediyor.

Başkan Yavaş,Ankara Turistik Otelciler Derneği’nin (ANTOD) ekim ayı toplantısına katılarak,dernek başkanı Atilla Aytun, yönetim kurulu ve üyeleriyle buluştu.

Ankara KentKonseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu,Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Faruk Çınkı, Zabıta DaireBaşkanı Mustafa Koç ile Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı BekirÖdemiş’in de katıldığı toplantıda Yavaş, Ankara’da turizmin geliştirilmesiamacıyla Ulus, Ankara Kalesi ve çevresinde yapılan ve devam eden çalışmalarhakkında sektör temsilcilerine bilgi verdi.

 

YAVAŞ: “BİR YERİNKULLANILABİLMESİ İÇİN CANLANMASI LAZIM”

Konuşmasınınbaşında; Japonya ve Kore büyükelçileriyle her görüşmelerinde termal sağlıkturizmi konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Yavaş, pandeminedeniyle çalışmanın yarım kaldığını belirtti.

 Önümüzdekigünlerde yapılacak bir toplantı ile emekli Türk büyükelçilerle ve İskandinavülkeleri büyükelçileriyle birlikte termal turizmin geliştirilmesinikonuşacaklarını vurgulayan Yavaş, kültür turizmi açısından Ankara ve çevresininKapadokya, Konya ve Bursa ile değerlendirilebileceğini belirterek şudeğerlendirmelerde bulundu:

“Kültür turizmi açısındanKale’de birinci etap bitti. İkinci etabın ihalesi yapıldı ve çalışmalarbaşladı. Kendi dönemimiz içinde Kale’nin tümünü bitirmeyi hedefliyoruz. Bununyanı sıra yine Ulus civarında sebze halini yenilemek için bütün izinleri aldık.Modern Çarşı’nın yerine, oradaki esnafı prefabrik bir yere taşıyıp yelerineyenisini yapacağız orijinaline sadık kalarak. Modern Çarşı’nın arsasınınbulunduğu yerde de ‘Ankara Modern’ adıyla yaptığımız çalışmayla kültür merkeziplanlandı. Her şeyi hazır… Anafartalar Çarşısı ile ilgili çalışmalarımız dadevam ediyor. Ulus’un eski binalarıyla ilgili, heykelin arkasındaki vesolundaki binalarla ilgili çalışmalar da hızla ilerliyor. Gençlik Spor İlMüdürlüğü’nün olduğu binayı da bir turizm firması 5 yıldızlı otel yapmak içinbize başvurdu. Ben de çok sıcak bakıyordum. Çünkü oraya vasıflı turistlergelmeye başladığı andan itibaren Ulus’un demografik yapısı da değişecekti.Ulus’taki otellerin birçoğu da mecburen turizme yönelecekti ve Ulus yaşanabilirhale gelecekti ancak olmadı. Biz de orayı canlandırmak için EGO’yu taşıyoruz.Bir diğer projemiz trafiği yerin altına alıp, tam bir meydan haline getirmek.”

 

“KİTAP KAFELER PROJESİ”

     Başkentturizmini canlandıracak ve gelecek nesillere kent kültür ve tarihiniunutturmayacak projeleri hayata geçireceklerini de açıklayan Ankara BüyükşehirBelediye Başkanı Mansur Yavaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Tarihi kent merkezimizioluşturan cumhuriyet dönemi eserlerinin de ayağa kaldırılması için yaptığımızçalışmalar var. Zafer Çarşısı’nın altındaki 60 dükkanımız boş. Arkasında birmağazamız var, kirası bitmiş. Artık kitap kafeler meşhur oldu. GençleriKızılay’a çekmek için, buraya kitap kafe yapmayı planlıyoruz. Bir yerinkullanılabilmesi için canlanması lazım. Yoksa Kızılay da Ulus gibi çöküntüolacak. Gençlik Parkı’nda bunu yaptık. Ulus’u ayağa kaldırabilirsek, turizmeaçarsak bir değişim olacak. Sizler de daha fazla istifade etmeyebaşlayacaksınız. Çalışmalar yüzde 90 oranında tamamlandı. Tahmin ediyorum 1-2yıl içinde yapılacak. Hayvanat Bahçesi’nin bulunduğu yere dijital hayvanatbahçesi ile birlikte 900 dönümlük bir rekreasyon alanını değerlendireceğiz.Batıkent’te de 500 dönümlük bir alan mevcut. Bir de BAKAP dediğimiz Gölbaşıçıkışında 2 bin 700 dönüm yer var. Buraları büyük rekreasyon alanları olarakplanladık. Yapımına bu yıl başlayacağız.”

 

TURİZMCİLERDEN YAVAŞ’ATEŞEKKÜR

Sektörtemsilcilerinin Ankara’da üniversiteyi okumaya gelen ancak barınma sorunuyaşayan öğrencileri otellere yerleştirerek turizm sektörüne de destek olmasınedeniyle teşekkür ettiği Yavaş, şöyle konuştu:

“Caminin bahçesinde 3-4 kızıgörmüşler. Sormuşlar, ‘Ne yapıyorsunuz’ diye. Kalacak yerleri yok. Okul içingelmişler. Baktık durum basit bir şey değil. Hemen bir çağrı yaptık. 700, 1700kişi derken 8 bin 100 öğrenci başvurdu. Bunların birçoğu okulu bırakmayıdüşünüyordu. Çoğu da yedek olduğu için panik haldeydi. Fiili olarak 5 binöğrenciye bakıyoruz şu anda. Bir yönetici olarak, o anda ne yapmamızgerekiyorsa onu yapmalıyız diye düşündük. Sağ olsun otellere de gerçektenteşekkür ediyoruz. Büyük oranda da sahiplenildi. Bunu da bir sosyal sorumlulukprojesi haline getirdik. Bu süreçte biriken paranın 3’te 1’ini bir iş adamıödedi, kalanı için görüşüyoruz. Artık kent birbirini sahiplensin. Bize başvurupaçıkta kalan yok. Sabah bile 18 kişi gelmişti. AŞTİ’de karşılıyoruz, belediyeyegetiriyoruz. Kahvaltısını yaptırıyoruz, yerine yerleştiriyoruz. 2 tane dekonsere katıldılar. Çok mutlular… Ankara’yı sahiplenecekler, belli oldu.Türkiye’de de bu uygulama yok, bu haliyle.”

 

“FUAR ALANINI TEK BAŞIMIZAÜSTLENMEYE HAZIRIZ”

ANTODüyelerinin birçok projeye ilişkin sorularını da yanıtlayan Yavaş, Akyurt’tayapımı yılan hikayesine dönen Fuar ve Kongre Merkezi’nin son durumu ile ilgiliolarak müteahhitle mahkemelik bir durum olduğunu belirterek, “5-10 yılsonrasını düşünmek lazım. Belediyenin 80 dönümlük yeri var. Yapacaksak yapalım,yapmayacaksak hisselerinizi devredin ben büyükşehir olarak yapayım, dedim. Halaaynı sözümüzdeyiz. Bu davalık durumu beklemişlerdi, sonuçlandı. Müteahhitleişimiz bitiyor. İlk toplantıda tekrar söyleyeceğim. Belediyemizin bunu yapacakgücü var. Geciktikçe maliyeti artıyor. Tek başımıza üstlenmeye hazırız.Ortaklar ‘tamam’ derse bir an evvel ihalesini yapıp, projesi hazır zaten,çalışmalara başlayacağız” dedi.

ANKAPARK’ındurumunun da sorulduğu Yavaş, dava süreci ile ilgili bilgi vererek, “Alabilirsekorayı bir şekilde çalıştıracağız. Bizim başka projelerimiz de vardı. 81 İlAnadolu Bahçesi gibi, İller Fuarları gibi çalışmalarımız vardı. Belki oradakioyuncak sayısını azaltarak, hayvanat bahçesiyle birleştirerek büyük bir alanhaline getirebiliriz. Para bizim paramız sonuçta, orayı da değerlendirmeyeçalışacağız. Ama alamadık. Kazandıracağız yani öyle bir önyargımız yok” diyekonuştu.

Başkan Yavaşayrıca AŞTİ’nin yenilenmesi ile ilgili bir soruya da, “Buradaki çalışmanınmart ayında bitmesi hedefleniyor. Üstüne güneş enerjisi yapılıyor. Havaalanıgibi olacak. İnşallah oradaki çığırtkanlara da son vereceğiz. Ayrıca, dijitalolarak da orayı güçlendiriyoruz. Başka bir sistem de düşünmüyoruz; Doğu-Batıgarajı gibi… Eskiden ihtiyaçtı ama şu anda hızlı trenin de devreye girmesiylebulunduğu yeri iyi diye düşünüyoruz” yanıtını verdi.

BaşkanYavaş’ın turizmcilerin sorularını yanıtlamasının ardından Kültür ve TabiatVarlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, ANTOD üyelerine Ulus, Ankara Kalesi veçevresinde yürütülen çalışmalar hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı birsunum yaptı.