8 YIL SONRA YENİ OTOBÜSLERİNE KAVUŞUYOR
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, Başkent’e yeni otobüs alımına yönelik ısrarlı mücadelesi sonuç verdi. Yeni otobüs alımı için iki aşamalı ihale sürecinin tamamlanmasının ardından ihaleyi kazanan firmalarla imzalar atıldı. Sözleşme imza törenine katılan ve kredi tutarı doğrultusunda alınacak otobüs sayısına ek olarak 19 yeni otobüsün daha alınacağı müjdesini veren Yavaş, “Ankara’mız çağa uygun, son derece modern otobüslere kavuşmuş olacak” dedi.

Başkent’te en son otobüs alımının 2013 yılında gerçekleştiğini ve hizmet veren mevcutotobüslerin dünyaya kıyasla iki kat daha yaşlı olduğunu her fırsatta vurgulayanAnkara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, yeni otobüs alımı için ısrarlımücadelesi sonuç verdi.9 Nisan 2021’de gerçekleşen son ihale ile fiyat tekliflerininalınmasının ardından kazanan firmalarla sözleşme imzalandı.

Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen imzatörenine; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, EGO Genel MüdürüNihat Alkaş, Mercedes Benz-Türk A.Ş İcra Kurulu Başkanı Süer İsmail Sülün,Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Serdar Görgöç ile ASKİGenel Müdürü Erdoğan Öztürk, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Reşit SerhatTaşkınsu, Ankara milletvekilleri, ABB Meclis Grup Başkanvekilleri ile üyeleri, bürokratlarve siyasi parti temsilcileri katıldı.

 

YAVAŞ: “BİZİM ÖNCELİĞİMİZ İNSAN”

İmza töreni öncesi otobüs alım süreciyle ilgili olarak “İlkelerimiz doğrultusunda, halka hizmetyolunda bir aşamayı daha geçiyoruz” diyerek sözlerine başlayan Yavaş, şöylekonuştu:

“Göreve geldiğimizde çarpık bir tablo ilekarşılaştık. 2013 yılından günümüze kadar Ankara nüfusu yüzde 12 artarken, EGOGenel Müdürlüğü bünyesindeki faal araç sayısı yüzde 21 düşmüş. Kaynaklar, toplutaşıma lehine kullanılsaydı, hem hemşerilerimizin ulaşımdaki sıkıntılarıazalacak hem de otobüs filomuz genişleyip yenilenmiş olacaktı. Hep söylüyoruzve söylemeye devam edeceğiz: Bizim önceliğimiz insan… Onu nasıl huzurlu kılarız,hayatını nasıl kolaylaştırırız, refahını nasıl artırırız, sağlığını nasılkoruruz, hizmet ederken doğayı nasıl koruruz ve ayrımcılık yapmadan nasılhizmet götürürüz? diye düşünüyoruz.”

 

ALINACAK OTOBÜS SAYISI 301 OLDU

Teslim alınacak otobüslerle ilgili bilgi veren ve ihalesürecinde ilave 19 yeni otobüs alma imkanı daha doğduğunu açıklayan BaşkanYavaş, şunları söyledi:

“Süreç tamamlandığında, doğalgazla çalışan, 168’ikörüklü 273 otobüs ile 28 adet dizel otobüsü toplu taşıma filomuza kazandırmışolacağız. İlk etapta toplam 282 otobüs alacağımızı duyurmuştuk. Tüm buşeffaflık uygulamalarının bir sonucu olarak Ankaralılara şu müjdeyi de vermekistiyorum. Kredi tutarımız doğrultusunda alacağımız yeni otobüs sayısı 19 adetartarak 301 adede yükseldi. Bunlarailave olarak, 3 adet elektrikle çalışan otobüsü, 51 adet midibüsü ve BELKAşirketimizin kendi imkanlarıyla dizelden elektrikliye dönüştüreceği 22 adetotobüsü hesapladığımızda tam 377 araç Ankara halkının hizmetine sunulmuşolacak. Yaklaşık 6 ayla 1 yıl arasında gerçekleşecek imalat ve teslimatsüreçlerinden sonra Ankara’mız çağa uygun, son derece modern otobüslerekavuşmuş olacak.”

 

RENK VE TASARIMI VATANDAŞ BELİRLEYECEK

Katılımcılık ilkesi gereği yeni otobüslerin dış tasarımınınAnkaralıların oylarıyla belirleneceğini söyleyen Başkan Yavaş, “Dış giydirme tasarımlarının son halinihemşehrilerimizle birlikte belirleyeceğiz. Tasarımlar ankete açılacak ve Ankaralılarolarak otobüslerimizin rengine, tasarımlarına birlikte karar vereceğiz” dedi.

 

ALKAŞ: “HİZMET KALİTEMİZİN ARTIRILMASI İÇİNÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

“Uzun yıllar otobüs alınmayan bir kentin kaderinideğiştirmek amacıyla mevcut imkanlarımızı da göz önünde bulundurarak, çok yönlüaraştırma ve proje çalışmalarımız oldu” diyen EGO GenelMüdürü Nihat Alkaş ise imza töreninde şu değerlendirmelerde bulundu:

“Nihayetinde Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ilegörüşmelere başladık. Çok kısa sürede yüzde 90’ı doğalgazlı (CNG) olmak üzere282 adet (254 CNG’li, 28 dizel) otobüs alımı ve 2 adet Doğalgaz (CNG) Dolumİstasyonu’nun yapılması hususunda karar alarak çalışmalara başladık. 57 milyon avro’lukdış finansman için EBRD’den kredi talebinde bulunduk. 2 yılı geri ödemesizolmak üzere 10 yıl vadeli olarak anlaşıldı. Uluslararası piyasada alınan vade,oran ve limit açısından oldukça uygun bir kredi olduğunu söylemek mümkün. Buvade ve oranlarla yerli bir bankadan kredi sağlanması mümkün değildi. Bukrediyi tercih etmemizin bir başka nedeni de bazı projelerle ilgili hibekullanma imkanının bulunmasıydı. Bu hibelerin bir kısmı fiilen kullanılmış,geri kalan kısmının tamamı da süreç içerisinde kullanılacak. Hizmet kalitemizinartırılması için çalışıyoruz, bundan sonra da var gücümüzle çalışmaya devamedeceğiz.”

 

“EN KISA SÜREDE ARAÇLARI TESLİM ETMEK İSTİYORUZ”

Sözleşmenin Ankara halkına hayırlı olmasını dileyen MercedesBenz-Türk A.Ş İcra Kurulu Başkanı Süer İsmail Sülün, “Görevimiz bugünden itibaren başlıyor. Bu otobüsleri gösterdiğiniztarihlerden inşallah çok daha kısa sürede teslim edeceğiz. Bütün emeğigeçenlere teşekkür ederiz" derken, Otokar Otomotiv ve Savunma SanayiA.Ş. Genel Müdürü Serdar Görgöç ise “AnkaraBüyükşehir Belediyesinin mücadelesini daha iyi hizmet vermek için çabasınıyakından izliyoruz. Böyle bir katkımızın olmasından çok mutluyuz sanayiciolarak. En kısa sürede araçlarımızı yapıp başkanımızın dediği gibi Ankarahalkının hizmetine girmesini verimli, faydalı, çevreci hizmet vermesini görmekistiyoruz”  ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı MansurYavaş, EGO Genel Müdürü Nihat Alkaş, Mercedes Benz-Türk A.Ş İcra Kurulu BaşkanıSüer İsmail Sülün ile Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. Genel MüdürüSerdar Görgöç, Başkent’i yeni otobüslerine kavuşturacak sözleşmeyi imzaladı.

 

TOPLAM 377 OTOBÜS ANKARA’YA KAZANDIRILACAK

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent’te toplu ulaşımın rahatlatılmasıamacıyla 2022 yılı sonuna kadar 168 doğalgaz körüklü, 105 doğalgaz solo, 28dizel körüklü, DMO’dan alımı yapılacak 51 midibüs, AB hibeli 3 elektrikliotobüs olmak üzere toplamda 355 yeni ve 22 dönüştürülmüş elektrikli otobüsü toplutaşıma filosuna katmayı hedefliyor.

Otobüslerin özellikleri belirlenirken güvenlik ve konfor önplanda tutuldu. Yeni otobüsler bisiklet taşımaya uygun, yolcu bilgilendirmesistemli, panik butonlu, araç takip sistemli, yaşlı, hamile ve engellierişimine uygun, güvenlik ve kamera sistemli olacak.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları