AKILLI ŞEHİR HACKATHONU BAŞLADI
3 GÜNLÜK MARATONDA BAŞARILI FİKİRLER ÖDÜLLENDİRİLECEK
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Gaziantep Bilişim A.Ş. koordinatörlüğünde Gaziantep’te ilk defa gerçekleşen Akıllı Şehir Hackathonu başladı.

Hackathon’unaçılış töreninde konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin,bilgi ekonomisine dönüşüm için çalışmalara devam edilmesi gerektiğiniaktararak, kurumun akıllı şehirler alanında altyapıyı oluşturduğunu söyledi.

 

“AkıllıŞehircilik” ve dijital dönüşüme tam geçiş için teknoloji tabanlı etkinlikleredestek vererek, gençlerin teknoloji adına çalışmalarında yanında duranGaziantep Büyükşehir Belediyesi bu alanda şehirde bir ilke daha imza attı.Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden olan Gaziantep Bilişim A.Ş.koordinatörlüğünde Gaziantep Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi,Gaziantep Teknopark, TARGET TTO, GAÜN Yazılım Topluluğu, AppVentures firmasıkatkılarıyla düzenlenen “Akıllı Şehir Hackathonu” nun startı verildi. Hackathon’un açılış töreninde konuşanGaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bilgi ekonomisine dönüşümiçin çalışmalara devam edilmesi gerektiğini, kurumun akıllı şehirler alanındaaltyapıyı oluşturduğunu ve en büyük örneğin HES Kodu’nun ulaşım kartınaentegrasyonunun gösterilebileceğini söyledi.

 

GizemDoğan Yaşayarak Öğrenme Merkezi’nde 3 gün sürecek organizasyonda genç beyinler,12 takım olarak ulaşım, turizm, çevre, sağlık, eğitim, kültür sanat, akıllıkomşuculuk, doğal afetler, avantajlı yaşam alanları, sürdürülebilirlik,istihdam, güvenlik konularında teknolojik tabanlı dijital çözüm üretmek içinfikirlerini yarıştıracak.

 

AkıllıŞehir Hackathonu açılış törenine Gaziantep Valisi Davut Gül, GaziantepBüyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Arif Özaydın, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Dr.Ramazan Özcan Yıldırım, Hasan Kalyoncu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet LütfiYola, kurum temsilcileri ve katılım sağlayan ekipler katıldı.

 

Protokol,konuşmalar sonrası yarışmaya giren ekiplerin stantlarını ziyaret etti,projeleri hakkında bilgi aldı.

 

BAŞARIYAKALAYAN YARIŞMACILAR FİKİRLERİNİ TİCARİ BOYUTA TAŞIYABİLECEK

 

Başvurusüreci sonrası yapılan ön eleme ile katılım hakkı kazanan 5 ayrı kentin 12farklı üniversitesinden gelen 12 takımın, 3 günlük mücadelesi sonrasındasundukları iş fikirleri son gün yapılacak sunumlar sonucundaderecelendirilecek. Dereceye giren ilk üç ekip, belirlenen para ödülünün sahibiolacak. İlk 6 ekip ise Gaziantep Teknopark’ın ön kuluçka hizmetindenyararlanarak iş fikirlerini ticari boyuta taşıyabilecekler.

 

ŞAHİN:KENDİ GÜCÜMÜZÜ BÜTÜN DÜNYAYA GÖSTERECEK, BEŞERİ SERMAYEMİZİ BÜTÜN DÜNYAYA İSPATLAYACAĞIZ

 

Açılıştöreninde konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, her şeydenönce zamanın ruhunun yakalanması gerektiğini ifade ederek, “Bugün bilgiekonomisini konuşuyoruz. ‘3K Devrimi’ deniliyor. Kas ve kasa dönemi bitti kafadönemine giriyoruz. Zamanın ruhu bize bunu söylüyor. Pandemi ile birlikte şunusöylüyoruz. Artık petrol, altın, güç göstergesi değil. Ne kadar beşerî sermaye,yetişmiş insan gücü güç göstergesi. Bilgi ekonomisinde ne kadar beşeri sermayeyatırımı ile ilgili konuşuluyor. Bizim medeniyetimiz ‘Hiç bilen ile bilmeyenbir olur mu?’, ‘İlim Çin’de de olsa alınız’, ‘Bana bir harf öğretenin kırk yılkölesi olurum’ diyor. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk bizebıraktığı en büyük manevi miras bilim ve akıldır. Dolayısı ile biz kültürü,bilimi, irfanı ile güçlü nesiller yetiştirmek için kurulan cumhuriyettedünyanın 10’uncu ekonomisi olmak gibi bir hedefimiz var. Büyük bir hedefegidiyor ve kilitlendik. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yolaçıkarken söylediği bir şey var ‘Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’. Kendigücümüzü bütün dünyaya gösterecek, beşeri sermayemizi bütün dünyayaispatlayacağız” diye konuştu.

 

EKONOMİDENEKOLOJİYE GEÇMEK İÇİN KURUMSAL KAPASİTEMİZİ GELİŞTİRDİK

 

TEKNOFEST2020’yi oluşturan bütün organizasyonlarının Gazi şehirde yapılmasının nedenin 4üniversite ile bilim şehri yolunda ilerlemeden kaynaklandığını hatırlatanBaşkan Fatma Şahin, “Çocukluk çağından itibaren ele alarak yatırımlarımız devamediyor. Neye gayret edersen başarı geliyor. Çok genç bir nüfusumuz var.Dünyanın en büyük sorunu yaşlanma iken bizim genç nüfusumuz yükseliyor. Bizartık, hedefimizi değiştirerek, eğitim, bilim, akıllı şehir Gaziantep olmakistiyoruz. Ekonomiden ekolojiye geçmek için kurumsal kapasitemizi geliştirdikiki yeni şirket kurduk. Ekonomiden ekolojiye geçmez, toprağı, havayı, suyukorumazsak insanımızı koruyamıyoruz, maskelerden kurtulamıyoruz. Biz eksikolduğumuz tarafları hızlı bir şekilde tamamlayacağız” ifadelerini kullandı.

 

VERİMLİLİĞİNARTMASI, TASARRUFUN OLUŞMASI İÇİN BUNUN GİBİ ORGANİZASYONLAR GEREKİYOR

 

BaşkanŞahin konuşmasının devamında büyük bir veri dünyasında yaşandığınıvurgulayarak, “Elimizdeki verileri nasıl sorun çözme kapasitesi olarakkullanacak, nasıl odaklanacak, nasıl çözüme gideceğiz bu sorularıcevaplamalıyız. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak ‘Akıllı Şehir MasterPlanı’ ile ilgili bu işte çalışan bütün ortaklarla çalışıyoruz. AmerikaBirleşik Devletleri, Güney Kore, Çin’de ki konu ile ilgili firmaları dolaştık.Akıllı Şehirler deyip geçmemek gerekiyor yerli ve milli bir teknoloji içinfırsat veriyor bize. Biz tek başımıza pazar olamayız. Biz büyük bir milletiz.Yalnızca ticari olarak bakmamalıyız. Bunun için ihtiyacımız olan koordinasyon.Teori ile pratiği birleştiremez, inovasyon bakışını bizim gibi yöneticilerinönüne koyamaz yol haritası çizemezsek bu dilek ve temenni olarak kalır.Verimliliğin artması, tasarrufun oluşması için bunun gibi organizasyonlargerekiyor” dedi.

 

VALİGÜL: GAZİANTEP’İN BUGÜNÜ DÜNDEN DAHA İYİ, SİZLERLE BİRLİKTE YARINI BUGÜNDENDAHA İYİ OLACAK

 

Konuşmasındabaşarının tesadüfi değil emek harcayarak geldiğinin altını çizen GaziantepValisi Davut Gül, “Bilindiği gibi ‘Bilgi güçtür sizi iktidar yapar’. Gaziantepgöç alan bir şehir. Göç aldığı için sorunları biriken bir şehir. Ama sorunçözme kapasitemiz diğer şehirlere göre çok fazla. Burada birlikte iş yapmamodeli ile meselelerin tüm paydaşlar ucundan tutuyor. Başta BüyükşehirBelediyesi olmak üzere bütün meseleleri Gaziantep sahipleniyor. Buradakietkinlik Büyükşehir Belediyesi’nin kapasitesini yükseltecek, hem de gençlerinbirbirleriyle etkileşimi ve iletişimi güçlendirecek. Türkiye’nin en büyükDene-Yap atölyesine sahip şehiriz. Bütün çalışmalar değer katıyor. Bütün bunlarbir araya geldiğinde ortaya bir çıktı ve değer ortaya çıkacak. 5-6 sene sonraGaziantep çok farklı yerlerde olacak. Gaziantep’in bugünü dünden daha iyisizlerle birlikte yarını bugünden daha iyi olacak” diye söyledi.

 

HasanKalyoncu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola yaptığı konuşmada kurumolarak proaktif, teknolojik hamleler yaparak, teknolojik odaklı eğitim öğretimile hedef ve amaçlara yöneldiklerini, takımların, teknoloji odaklı ön planaçıkacak fikirlerinin, Gaziantep ve Türkiye için katma değer olacağını söyledi.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları