-BAŞKAN ŞAHİN GASTROSHOW ETKİNLİĞİNDE KONUŞTU
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Turizm Medya Grubu ve Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) iş birliğinde gerçekleştirilen GastroShow’a konuşmacı olarak katıldı. Başkan Şahin, gastronomi ve kültür çatısı altında Gaziantep’te gerçekleştirilen çalışmalardan bahsetti. Pandeminin ardından oluşacak yeni dünya modeline kentin hazır olduğunu söyledi.

Turizm MedyaGrubu ve Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) ortaklığında gastronomiendüstrisinin farklı segmentlerinden oluşan geniş̧ yelpazede katılımcı ve ziyaretçi profili, 7 Şehir, 7 Bölge, 7 Ülke mottosuyla 2021 yılında ilk defahayata geçirildi.  GastroShow’da“Şehirlerin Markalaşmasında Gastronomi Turizm’in Önemi” konusu üzerineGaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kültür Turizm BakanYardımcısı Özgül Özkan Yavuz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, işinsanı Demet Sabancı Çetindoğan ve eski turizm bakanı Bülent Akarcalıdeğerlendirmelerini paylaştı.

ŞAHİN:YERELLİK, DENEYİMLEME VE DİJİTALLEŞME YENİ DÜNYA TRENDLERİ

BüyükşehirBelediye Başkanı Fatma Şahin, konuşmasında pandemiden sonra yeni bir dünyanınbaşladığını belirterek, “Yerellik, deneyimleme, dijitalleşme yeni dünyatrendleri arasında yer alıyor. Artık geleneksel yapıyla devam edemeyiz. Dünyadeğişiyor. Yeni bir yol oluşturmamız gerekiyor. Kültür Turizm Master Planıçerçevesinde Gaziantep’te gerçekleştirdiğimiz çalışmada belli başlı anabaşlıklar ortaya çıktı. Kültür turizmi artık çok önemli. Lezzet de keza öyle.Bütün sorunların çözümü yeni dünya modellerine ayak uydurmaktan geçiyor. UNESCOserüvenimize ilişkin gerçekleştirilen çalışmalarımızda kültür turizmi açısındanönemli bir konumda yer alıyor. Salgından sonra doğa ve doğal başlıklarınaözellikle dikkat çekmemiz lazım. İnsanlar gelip fıstık ağacı görmek istiyor.Hasat yapmak istiyor. O yüzden Anadolu’nun bu özelliğini avantaja dönüştürüpekonomi de önemli bir yere koymamız lazım. Artık sağlıklı şehirler konusugüvenli besinlerin tüketilmesi için şart. Lezzetin sağlıklı hale dönüştürülmesielzem” dedi.

“GAZİANTEPPANDEMİDEN SONRAKİ DÜNYAYA EN HAZIR ŞEHİR OLACAK”

KaravanTurizmi’nin salgın sürecinde talep görmesi nedeniyle hemen networkoluşturduklarını dile getiren Başkan Şahin, “Kurumsal kapasitemizi çözüm odaklıişleyişe sokabilmemiz için elimizden gelini yaptık ve yapamaya da devamediyoruz. Ben her şeyin başında kapasitenin çözümdeki karşılığına önemveriyorum. Pandemiden sonra yeni dünyaya en hazır olan şehirler arasındaGaziantep olacak. Çok ciddi çalışmalarımız var. Seyahat türlerine baktığımız zamankültür, spor lezzet odaklı bir bakış açısına sahip olması gerekiyor. Bubaşlıkları etkinliklere ve festivallere dönüştürmeliyiz. Teknoloji, akıllışehir, akıllı gıda gibi yeni konseptlerle vatandaşlara dokunmalıyız. GastronomiFestivalinde bu bahsettiğimiz yeni konsepte başladık. Mottomuz ise ‘Topraktan,güneşten, tarihten gelen lezzet’ idi. Bunların hepsi çalışıldı. Eğer siz biryemek yapmak istiyorsanız önce, toprağa dönmeniz tohumdan başlamanız lazım.Eğer tohumunuz sağlıklıysa güvenliyse salçanızın lezzeti yemeğinizin tadınıdoğrudan etkiliyor. O yüzden bu ekosistemde hangi alanda ne yapmanızgerektiğini iyi çalışmanız lazım. Dünya mutfağının Anadolu mutfağının lezzetineihtiyacı var. İşte tam bu noktada biz, elimizdeki ekosistemde başa döndük. Tek başınagastronomi değil, gelen turistin bir hafta şehirde kalabilmesi için şehrintarihi yerlerini gezebilmeleri adına restorasyon işlemlerimizi tamamladık. Herilçenin elinde Gaziantep’te tarihi bir alan var. Dülük’ye Zeugma ve RomaDönemi, Yesemek’te Hitit dönemi heykel atölyeleri bunların her biri şu andaUNESCO’nun geçici listesinde bulunuyor.Fırat’ın incisi Rumkale için sahildüzenlemesi yaptık. Türkiye’nin en büyük cam terasını yapıyoruz. Hizmetealınması için de geri sayımı başlattık. Çok kısa sürede bitecek. 2 ay sonra camterasımız bittiğinde michelin yıldızı şefler gelecek ve menengiç kahvesiniiçecek. Eğer, Eiffel Kulesi’ne 80 milyon insan geliyorsa Gaziantep’e de buturistlerimiz gelebilir. Bu bizim elimizde” diye konuştu.

“ŞU ANAKADAR GAZİANTEP’TE 58 ÜRÜN COĞRAFİ İŞARET ALDI”

Konuşmasınındevamında yeşil ekonominin öneminden bahseden Başkan Şahin, sözlerini şöylesürdürdü: “Tarımda üretim aşamasında kendi ürettiklerimizi doğrudan bölgemizinürünlerinde kullanmaya başladık. Dünya mutfağında söz sahibi olan şehirlerebaktığımızda coğrafi işaretlerde uzun bir süre kavrayamadığımızı görüyoruz.Komşu ülkelerimiz bizim ürünlerimize sahip çıktı. Şu anda Gaziantep’in 58 ürüncoğrafi işaret aldı. İlçe bazlı çalışmalarımız hali hazırda sürüyor. Salgına karşıen büyük şifa olan sarımsak tohumu dağıtıyoruz. İslahiye’de biber tohumu,Oğuzeli’ne nar tohumu dağıtıyoruz. Bize ait ata tohumları bunlar. Ürünlerimizinçıkmasıyla birlikte de Mutfak Sanatları Merkezi’mizi oluşturduk. Merkezimizegelen bir turistin istediği ne varsa güvenli ve sağlıklı ürünler salgınçerçevesinde alınan önlemler eşliğinde gerçekleştiriliyor. Daha da önemlisikendi ata tohumumuzu, organik ürünümüzle vatandaşa sunuyoruz.”

GastroShow’aGaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yanı sıra Kültür TurizmBakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı TunçSoyer, eski turizm bakanı Bülent Akarcalı ve iş insanı Demet SabancıÇetindoğan’ın da bulunduğu etkinliğin ilk günü verimli geçti.

İstanbulKongre Merkezi’nin açık alanında 3 gün boyunca sürecek olan GastroShowetkinliğinde dome çadır konsepti toplantı odası ile fuara değer katan içeriklerüretilecek. Türk mutfağı, peynir, pide, döneri çay, Türk Kahvesi gibiWorkshop’lar bir Dome çadırı içinde yapılacak. Diğer Dome konferans alanında ise Türk mutfağının önemi, yıldızlargeçidi (Türkiye ve dünyanın en önemli şefleri), hikayeleri ile 7 gastronomik şehir, coğrafi işaretli ürünler, 7 ülke mutfağı, sokak lezzetleri, modern Türk mutfağı, sağlıklı beslenme,vegan-vejeteryan beslenme, iklim değişikliğinin yemeklere etkisi ile dünya gastronomi trendleriüzerine değerli konuşmacılar eşliğinde bilgilendirici oturumlar yapılacak.Bunun yanı sıra Dünya Gastronomi Derneği Başkanı Erik Wolf, Respond on Demandkurucusu ve Dünya Yemek SanatIarı Derneği Üyesi Bergamo Üniversitesi Profesörüve Gıda Turizmi Araştırmacısı Roberta Garibaldi gibi değerli konuşmacılaroturumlarda tecrübe ve bilgilerini katılımcılarla paylaşacaklar.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları