Belçika Genel Seçimleri Sonuçları
TÜM SEÇİLENLERİN LİSTESİ…

Belçika Genel Seçimleri Dün Yapıldı…TÜM SEÇİLENLERİN LİSTESİ…

Belçika genel seçimleri dün sona erdi. Anketlerin önde gördüğü çoğu parti farklı sonuçlar aldı. Anketlerde oy kaybı fazla olacak diye gösterilen partiler de ise oylarını artıran ve milletvekilliği fazla çıkaranlar oldu…

——-Belçika Federal Parlamento Seçimlerinde NV-A yine En Büyük Parti Çıktı…

Belçika genel seçimlerinde oyların neredeyse tamamının sayılmasıyla (yüzde 99,86) N-VA Meclis’teki en büyük grup olmaya devam ediyor. Belçika Federal seçimlerinde Flaman milliyetçileri 24 sandalyeye sahip oldu; bu da geçmiş meclisteki sandalye sayısından bir eksik. Fransızca konuşulan tarafta ise gece boyunca bazı koltuklarda parti değişti.

Şimdi ki hükümet Vivaldi’nin devamı artık matematiksel olarak da imkansız.

Fransızca konuşulan merkez partisi Les Engagés ise en büyük kazanan oldu. Maxime Prévot’nun partisi sandalye sayısını 5’ten 14’e çıkardı. MR 6 sandalye ekleyerek Mecliste 20 sandalyeyle ikinci grup oldu. Vlaams Belang 2 sandalye kazanarak 20 sandalyeye çıkacak.

Vooruit sandalye kazanan tek hükümet partisi. Flaman sosyalistleri sandalye sayısını 9’dan 13’e çıkardı. CD&V, geçmiş meclisle karşılaştırıldığında 1 sandalye kaybıyla 11 sandalye elde etti. PTB-PVDA 3 sandalye kazanarak 15 sandalyeye ulaştı…

En büyük kaybedenler PS, Open VLD ve Ecolo oldu. Fransızca konuşan Sosyalistlerin sandalye sayısı 20’den 16’ya indi. OPEN VLD 5 milletvekilliği kaybederek 7 sandalye kazandı. Yeşil 2 sandalye kaybederek 6 milletvekili çıkardı, Ecolo Yeşil Flaman kardeş partisinden daha küçük sandalye çıkardı ve 13’ten 3 sandalyeye düştü. Son olarak DéFI 2 koltuktan 1 koltuğa düştü…

——–BELÇİKA FEDERAL PARLAMENTODA PARTİLER KAÇ MİLLETVEKİLİ ÇIKARDI

Belçika Federal Parlamentoda 150 sandalye bulunuyor. Partilere göre dağılımı şöyle;

***NV-A 24
***VLAAMS BELANG 20
***MR 20
***PS 16
***PTB-PVDA 15
***LES ENGAGÉS 14
***VOORUIT 13
***CD&V 11
***OPEN VLD 7
***GROEN 6
***ECOLO 3
***DéFI 1

——-FLAMAN HÜKÜMETİ İÇİN YAPILAN SEÇİMLERDE NV-A SÜPRİZ YAPTI

Belçika genel seçimlerinde Flaman bölge parlamentosu seçimleri için anketlerde önde olan parti Vlaams Belang gözüküyordu. Sonuçlar açıklandığında genel seçimi NV-A yine önde bitirdi. N-VA ve Vlaams Belang birlikte Flaman Parlamentosu’nda çoğunluğu sağlayamıyor. Oyların neredeyse tamamı sayıldığında, her iki parti de 31 veya toplamda 62 sandalye elde etti. Bu, 124 sandalyeye sahip Flaman Parlamentosu’nda çoğunluk için matematiksel olarak yetersiz.

N-VA, CD&V ve Open VLD’nin mevcut çoğunluğu da artık çoğunluğa sahip değil. Mevcut koalisyon 2019’a kıyasla 14 sandalye kaybıyla 56 sandalyede kaldı. N-VA, Vooruit ve CD&V’den oluşan koalisyon 65 sandalyelik çoğunluğa sahip.

Yeni Flaman hükümeti için üç partili bir hükümet yalnızca N-VA, Vooruit ve CD&V arasında mümkün olacağı görülüyor. Ancak bu koalisyonun yalnızca 65 sandalyelik çok dar bir çoğunluğu var. Yeşil veya Open VLD ile aynı koalisyon çok daha büyük çoğunluğa sahip oluyor. Ancak Open VLD başkanı Tom Ongena, partisinin muhalefeti tercih ettiğini açıkça belirtti ve hükümette yer almayacaklarını açıkladı. İlerleyen günlerde hükümet için temaslar başlayacak. Bizler nasıl bir hükümet kurulacak göreceğiz…

N-VA 1 milyondan fazla oy alan tek parti oldu ve yüzde 23,9 oy oranına ulaştı. Vlaams Belang yüzde 4’ün üzerinde bir artışla yüzde 22,7’ye ulaştı. Koltuk sayısı bakımından her iki parti de 31 sandalye kazandı. N-VA eski sandalyesinden 4 sandalye kaybetti, Vlaams Belang ise 8 fazla sandalye kazandı.

Vooruit, Flaman bölgesinde üçüncü büyük parti haline geldi. Flaman sosyalistleri 2 sandalye kazanarak 18 sandalye elde etti.

Dördüncü en büyük grup ise CD&V oldu. Flaman Hıristiyan Demokratlar yüzde 13 oy alırken, yüzde 2,4 oy kaybetti. Parti bu nedenle 3 sandalye kaybederek 16 sandalye elde etti.

Ayrıca her biri 9 sandalyeli üç parti var. Open VLD, Groen ve PVDA. Bunlar arasında PVDA için açık bir zafer. Aşırı sol parti 5 sandalye kazanarak Flaman bölgesinde ilk kez tanınmış bir grup haline geldi. En çok kayıp, Open VLD’de yaşandı. Flaman liberalleri 7 sandalye kaybetti. Yeşil grup da giderek zayıflıyor. Groen 5 sandalye kaybetti…

——–BELÇİKA FLAMAN BÖLGE PARLAMENTODA PARTİLER KAÇ MİLLETVEKİLİ ÇIKARDI

Belçika Flaman Bölge Parlamentoda 124 sandalye bulunuyor. Partilere göre dağılımı şöyle;

***N-VA 31
***VLAAMS BELANG 31
***VOORUIT 18
***CD&V 16
***PVDA 9
***OPEN VLD 9
***GROEN 9
***TEAM FOUAD AHIDAR 1

—–BELÇİKA FEDERAL MİLLETVEKİLİ SEÇİLEN TÜRK KÖKENLİLER

———ANVERS
Meryem Almacı 2315 (Federal Milletvekili)
——–LİMBURG
Funda Oru 14 334 (Federal Milletvekili)
——-HENEGOUWEN
Ayşe Yiğit 5.531 (Federal Milletvekili)

——-VLAAMS BRABANT

Kemal Bilmez 17 297 (Federal Milletvekili)

—–BELÇİKA BÖLGE MİLLETVEKİLİ SEÇİLEN TÜRK KÖKENLİLER

———BRÜKSEL
Hasan Koyuncu 4721 (Brüksel Bölge Milletvekili)
Şevket Temiz 4033 (Brüksel Bölge Milletvekili)
İbrahim Dönmez 3686 (Brüksel Bölge Milletvekili)
Yusuf Yıldız 3391 (Brüksel Bölge Milletvekili)
Sadık Köksal 1969 (Brüksel Bölge Milletvekili)
———GENT
Burak Nallı 7286 (Flaman Bölge Milletvekili)
——VALON BÖLGE
Özlem Özen 5969 (Valon Bölge Milletvekili)

 

https://gazeteturk.be/19108-2/
Turizm Gündem, siyasete ve politikaya girmeden turizm personelini ilgilendiren , turizm hakkında çıkmış önemli haberleri, sosyal bir mecrada paylaşmak amacıyla kurulmuştur.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları