CUMHURİYETİN 100. YILINA DOĞRU: ‘BİR ANKARA PROJESİ’
Ankara Büyükşehir Belediyesi, reklam tabela ve totemlerinin neden olduğu görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılması ve Başkent'e özgü değerlerin yeniden canlandırılması amacıyla “Bir Ankara Projesi”ni hayata geçiriyor.

Cumhuriyetin 100. yılı kapsamında hazırlanan projeyle; hafta sonları Atatürk Bulvarı’nın trafiğe kapatılması ve bulvara cephe binaların görsel güzelliğini ortaya çıkaracak birçok yeniliğin yapılması da planlanıyor. ‘Sokaktaki Ankara’ temasıyla gerçekleştirilecek projeyle, Başkent'e yeni bir kurumsal kimlik kazandırılması amaçlanıyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Kent Konseyive sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte Başkent'e ait bir kurumsal kimlikkazandırmak için kolları sıvadı.

    AnkaraZabıta Daire Başkanlığı koordinasyonunda Başkent'te uzun yıllardır çözülmeyibekleyen sorunlardan biri olan reklam tabela ve totemlerin neden olduğu görüntükirliliğini ortadan kaldıracak “BirAnkara Projesi” için tanıtım toplantısı yapıldı.

    Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu'ndadüzenlenen tanıtım toplantısına Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Reşit Serhat Taşkınsu, GenelSekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu ve Büyükşehir Belediyesibürokratları katıldı.

 

BAŞKENTKURUMSAL KİMLİĞE SAHİP OLACAK

     Cumhuriyetin 100. yıl dönümü kapsamında ve ‘Sokaktaki Ankara’ temasıyla hayatageçirilecek proje kapsamında Başkent'te kamusal alanlarda reklam tabelalarındankent mobilyalarına kadar birçok yenilik yapılarak, Başkent'in imajı vedeğerleri çağdaş bir görünüme kavuşturulacak.

    Çok yönlübileşenlerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hazırlanan projeye, “Hacettepe, Bilkent, Atılım ve OrtadoğuTeknik Üniversitesi, Ankara Kent Konseyi, Ankara Zabıtası, Ankara TicaretOdası, Açık Hava Endüstriyel Reklamcılar Derneği, İç Mimarlar Odası AnkaraŞubesi, Ankara Reklamcılar Derneği, Türk Serbest Mimarlar Derneği ve MimarlarDerneği 1927, Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği, Kültür ve TabiatVarlıklarını Koruma, Çevre Koruma ve Kontrol ile Kültür ve Sosyal İşler DaireBaşkanlıkları” katkıda bulundu.

 

BEYİNFIRTINASI VE GÖNÜLLÜLÜK ESASLI ÇALIŞMA GRUPLARI KURULDU

     Projenintanıtım toplantısında sunum yapan Zabıta Daire Başkanı Mustafa Koç, tümpaydaşların katılımıyla oluşturduğu çalışma gruplarının 7 aydır 25 toplantıyaparak gönüllük esasına dayalı beyin fırtınası yaptığını söyledi.

     Koç, Başkent'inkoruma alanları ile tarihi kent merkezinde ve kent genelinde detaylı,uygulanabilir, esnafın ihtiyaçlarını ve kent estetiğini dikkate alan yeni bir “TicariTanıtım ve Tabela Yönetmeliği”nin hazırlandığını ifade etti.

 

PARK,TABELA VE LEVHALARIN YAZI KARAKTERLERİ ANKARA’YA ÖZGÜ OLACAK

    Projekapsamında mahalle, cadde ve sokak tabelaları, bina kapı numaraları ile mimaritanıtım tabelaları için özgün font ulusal tasarım yarışmalarıdüzenleyeceklerini belirten Koç, “Bunundışında kent mobilyaları yarışmaları yaparak, Ankara’yı anlatan fotoğrafkarelerini, Ankara’ya özgü hediyeleri, Ankara’nın grafiti dünyasını, mahalleturnuvalarını, folklorunu ve türkülerini yeniden canlandıracağız” dedi.

   Gerçekleştirilecek yarışmalar hakkında detaylıbilgiye ‘sokaktakiankara.ankara.bel.tr’ ya da ‘yarismayla.ankara.bel.tr’ adreslerindenulaşılabileceğini açıklayan Zabıta Daire Başkanı Mustafa Koç, yarışmanındanışman jüri üyeleri arasında Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, AnkaraKent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, 1927 Mimarlar Derneği Yönetim KuruluBaşkanı Prof. Dr. Lale Özgenel, Türk Serbest Mimarlar Derneğitemsilcisi Yeşim Hatırlı, Ankara Reklamcılar Derneği Yönetim Kurulu BaşkanıBora Hızal ve İç Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Kasım Soner’in yer aldığınısöyledi.

 

KALE'DENKULE'YE YEPYENİ BİR ANKARA

    SokaktakiAnkara çalışmaları kapsamında Ankara Kalesi'nden Atakule'ye kadar Hacı Bayrambölgesi, Ulus Meydanı, Çankırı Caddesi ve Atatürk Bulvarını içine alan bölgenindışında Tunalı Hilmi ile Aşkabat Caddesi (7. Cadde) üzerinde yer alan binalardabulunan tabelalar, Büyükşehir Belediyesi tarafından kaldırılarak esnaftarafından seçilecek yeni model tabelalarla değiştirilecek.

    “Projeninamacı Cumhuriyetimizin 100. yılı kapsamında Ankara’yı çağdaş başkent kimliğinetaşıyarak Ankaralılara tüm Türkiye’ye hatta tüm dünyaya tanıtmaktır” diyen Koç, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Ankara, Türkiye’nin ilk yaratıcı kültürendüstrileri festivalinin de adresi olacak. Ana bulvarlarda keşmekeşe dönüşentabela düzensizliğini esnafımızla kavgasız gürültüsüz ortadan kaldırıyoruz.Birçok bulvarda bunu tamamladık, çalışmalarımız diğer bulvarlarda devam ediyor.Başkent’te ayrıca yeşil omurga mirasına da sahip çıkıyoruz. Kale’den Kule’yeprojemizle ise Çankırı Caddesi ve Atatürk Bulvarını kapsayan binaların görselgüzelliğini ortaya çıkaracağız. Bunu esnaf ve sektör temsilcileriyle el elevererek, onlara ekonomik ve ticari zarar vermeden yapacağız. Bulvara cephebinaları Başkent’e yakışır hale getirmeyi amaçlıyoruz.”

 

ATATÜRK BULVARI’NIN TRAFİĞE KAPATILMASI PLANLANIYOR

    Kent kimliğini ortaya çıkaracak projelerleBaşkentlileri buluşturmaya devam edeceklerinin altını çizen Koç, proje içindeayrıca Atatürk Bulvarı’nı hafta sonları trafiğe kapatarak yayalara açmayıplanladıklarını vurguladı:

“Bir Ankara Projesi’nin en önemli ayaklarından biride ‘Bulvar Zamanları Projesi’… Bu projeyle kenti doyasıya yaşamayı hedefliyoruz.Atatürk Bulvarı’nı yapılacak düzenlemeyle hafta sonları araç trafiğinekapatmayı planlıyoruz. Bulvarda çevre dostu parkletlerin (oturma grupları)bulunduğu, vatandaşların kaldırım kahvelerinde şehri doyasıya yaşayacağı biratmosfer yaratmayı istiyoruz.”

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları