“EL EMEĞİ, GÖZ NURU KUTNU KUMAŞI” KİTABI ELEKTRONİK ORTAMDA YAYIMLANDI
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan GAZİKÜLTÜR A.Ş., Prof. Dr. Zahide İmer tarafından yazılan “El Emeği, Göz Nuru Kutnu Kumaşı” adlı kitabı elektronik ortamda yayımladı.

Gazişehrin kültürü, sanatı ve yaşamı üzerine birçok eser çıkaran GaziantepBüyükşehir Belediyesi’ne bağlı GAZİKÜLTÜR A.Ş. yeni bir eser daha çıkarttı. Türk dokumacılığında özel bir yeriolmasına ve Gaziantep’le özdeşleşmiş bir unsur olarak yaygın kullanım alanıbulmuş olan, Gaziantep’e özgü bir kumaş olarak 2016 yılında coğrafi işaretalınarak tescillenen kutnu kumaşı hakkında Prof. Dr. Zahide İmertarafından kaleme alınan El Emeği, Göz Nuru Kutnu Kumaşı kitabı elektronikortamda yayımlandı. GAZİKÜLTÜR A.Ş.’nin internet sitesi gazikulturas.comadresinde okuyucu ile araştırmacıların hizmetine sunulan kitap, iki bölümden ve 226 sayfadan oluşuyor.Kitabın birincibölümünde, Gaziantep’in coğrafi ve tarihi durumu, Gaziantep’te dokumacılık,Kutnu-Alacave Meydaniye kumaşların tanımı yer alırken, ikinci bölümünde isearaştırmanın esas amacına ulaşması adına, Gaziantep’te dokunan Kutnu-AlacaveMeydaniye kumaşlarının üretim esnasındaki işlem aşamaları, analizler veneticeleri ile örneklerin tanıtımı bulunuyor.

 

Anadolukültürünün en değerli ürünlerinden olan kutnu kumaşı, yüzyıllardır Gaziantep’teüretilen ve artık şehirle özdeşleşen kültürel ögelerden biri olarak ön planaçıkıyor. Hem saray kıyafetlerinde, hem de yerel giysilerde kullanılmış olankutnu ve çeşitleri, günümüze gelinceye kadar da yerel ve folklorik giysilerdekullanımını sürdürerek, tekstil sanayisinin el sanatları ürünü dalında yerinikorudu. Kutnu kumaşı, Kutnu ve Alaca olmak üzere ikiye ayrılıyor. Mecidiye,Hindiye, Zencirli, Kemha, Darcı, Sedefli, Mekkavi, Kürdiye, Cütari,Rehvancıoğlu, Kırkalem, Sultan, Osmaniye, Mehtap Mercan, Sedyeli, Çiçekli olmaküzere 60’tan fazla çeşidi olan kutnunun, hâkim rengi sarıyken, altın rengindekisarı, kumaşa renk vermekle kalmayarak doğal bir parlaklık da sağlıyor.

 

YAKAR:KUTNU ANADOLU KÜLTÜREL DEĞERLERİARASINDA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

 

Kitaphakkında açıklamada bulanan GAZİKÜLTÜR A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Halilİbrahim Yakar, çalışmanın Türkiye ekonomisinde üst sıralarda yer alanGaziantep’in önemli bir değerini ortaya çıkardığını aktararak, “Gaziantep tarih boyunca mücadelenin veazmin vücut bulduğu bir şehir olmuştur. Aynı zamanda kültürel ögeleribakımından da önemli bir zenginliğe sahiptir. Geçmişten günümüze Gaziantepbirçok alanda hatırı sayılır ustalar yetiştirmiştir. Bir kültür ve ticaretmerkez olma vasfını her daim muhafaza eden Gaziantep, bugün de ülkemize heralanda katma değer üreten şehirlerin başında gelmektedir. Anadolu kültüreldeğerleri arasında önemli bir yere sahip olan kutnu, zengin objelerle varlığınıbugüne kadar muhafaza etmiştir. Kültürümüzü yansıtan şekil, desen ve dokumaözelliği ile sanatsal değer taşıyan, göz nuru, el emeği kutnu kumaşı, geçmiştezengin motifleri ile kendine ülke bazında haklı bir yer bulmuştur. Günümüzdeunutulmaya yüz tutan el sanatları arasında yer alan Kutnu dokumacılığında yakınzamanlarda hareketlenmeler görülmektedir. Tekstil sanatının temelini oluşturandokumacılık, Türklerin el dokumacılığında sanatsal duygularını yansıtmada birvasıta olmuş, zamanının teknolojik şartlarında el sanatlarına dayalı birendüstri oluşturmuştur. Bugün de en büyük gelişme tekstil endüstrisindegörülmektedir. Türk dokumacılığında özel bir yeri olmasına ve Gaziantep’leözdeşleşmiş bir unsur olarak yaygın kullanım alanı bulmuş rağmen Kutnu kumaşıhakkında çok az çalışma yapılmıştır. Bu hususa dikkat çeken kitabın yazarı Prof.Dr. Zahide İmer’in de belirttiği üzere, ‘Bugüne kadar kaynaklarda birkaç cümle ile sınırlı kalmış bilgiler dışında,bazı araştırmalarla sadece görsel yanı algılanarak incelenmiş olan bukumaşlarımız, teknolojik boyutu dikkate alınmadan değerlendirilmiştir.’Bahsedilen eksiklik doğrultusunda yapılan bu çalışmanın en önemli hedefi;kumaşların hem yapısal özelliklerini belirlemek hem de bugüne kadar yapılmadığışekliyle dokunan kumaşların analizi yaparak, aynı zamanda işlem aşamalarınıhangi geleneksel yöntemlerle yapıldığını göstermek suretiyle, kumaşların teknolojiközelliklerini ortaya çıkarmak olmuştur. Aynı zamanda bilime ve teknolojiyekatkıda bulunabilecek bu şekilde bir inceleme ve araştırma yöntemini Kutnudokumalarda uygulamak suretiyle, bu kumaşların yıllar sonra yeniden dokunmasıhalinde üreticiye yön verebilecek bir çalışmanın yapılmasının yararlı olacağı düşünülmüştür.Bu yönüyle de çalışmada çağdaş Kutnu kumaşı örnekleri incelenmiş; önemlimiktarda görsel materyal ile desteklenmiştir” diye konuştu.

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları