EVLENECEK ÇİFTLER ÜCRETSİZ SMA TESTİNE YOĞUN İLGİ GÖSTERİYOR
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın duyurusunu yaptığı ve yeni evlenecek vatandaşlara sağlanacak ücretsiz Spinal Musküler Atrofi (SMA) testi desteğine genç çiftler yoğun ilgi gösteriyor. Yaklaşık bir ayda 430 çift test yaptırmak için başvuruda bulunurken, “https://forms.ankara.bel.tr/smatesti” adresi üzerinden başvurular alınmaya devam ediyor.

Toplum sağlığını önceleyen çalışmalara imza atan AnkaraBüyükşehir Belediyesinin başlattığı yeni evlenecek çiftlere ücretsiz SpinalMusküler Atrofi (SMA) testi desteğine Başkentli çiftler yoğun ilgigösteriyor.

    BaşkentÜniversitesi ile 25 Şubat tarihinde yapılan protokol ve Büyükşehir BelediyeMeclisi Nisan ayı toplantısında oy birliği ile alınan karar sonrası sosyalmedya hesapları üzerinden yaptığı duyuru ile test başvuru sürecinin başladığınıaçıklayan Yavaş, “Türkiye’de bir ilkigerçekleştirerek Başkent’te SMA hastalığının önüne geçerek bir adım attık.Ücretsiz SMA testi desteği için başvuru sürecimiz başladı. Sağlıklı yarınlarabirlikte yürüyeceğiz” dedi.

 

TEST ÜCRETİNİ BÜYÜKŞEHİRKARŞILIYOR

    BaşkanYavaş’ın 21 Nisan tarihinde yaptığı duyurunun ardından “https://forms.ankara.bel.tr/smatesti” adresi üzerinden bugüne kadar 430 yeni evlenecekçift başvuruda bulunurken, test işlemleri Ramazan Bayramı ve tam kapanmasürecinin ardından başlatıldı.

    Protokolkapsamında SMA hastalığının teşhisi amacıyla mücavir alan sınırlarıiçerisinde 2021 yılı sonuna kadar evlenecek genç çiftlerden isteğe bağlı olarakbirinin test ücreti Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak.

 

BÜYÜKŞEHİR’DEN HALK SAĞLIĞINI KORUMAKAMACIYLA SMA TESTİ İÇİN ÇAĞRI

    Yenievlenecek çiftlerin ücretsiz SMA testi desteği için başvuru sürecinin devamettiğini ve genç çiftlerin SMA testi konusunda duyarlı olması gerektiğinivurgulayan Sağlık İşleri Daire Başkanı Seyfettin Aslan, şu açıklamalardabulundu:

Başkanımız SayınMansur Yavaş öncülüğünde her hemşehrimizin can sağlığını önemsiyoruz. Ankaralılarınher derdiyle hemhal olarak, iyilik bulaşıcıdır sloganıyla hareket ediyoruz. Buanlayışla hareket eden belediyemiz bugüne kadar yalnızca tedavi edici önlemlerlekontrol altına alınmak istenen SMA hastalığını önlemek ve mümkün olduğuncaortadan kaldırmak için Başkent Üniversitesi ile protokol yaptı. Buna göreevlenecek Ankaralı genç çiftlerimiz https://forms.ankara.bel.tr/smatesti üzerindenbaşvurmaları halinde ücretleri Büyükşehir Belediyesi tarafından ödenmek üzereBaşkent Üniversitesine yönlendirilecektir. SMA hastalığı ciddi bir hastalık.Tedavi yüksek ücretlerle yapılabiliyor. Bundan kurtulmanın yolu SMA testiniyaptırabilmek. Yeni evlenecek çiftlere bu testi öneriyor ve testiyaptırmalarını istiyoruz.”

 

TESTLERYAPILMAYA BAŞLANDI, BAŞVURU SÜRECİ DEVAM EDİYOR

    SMA hastalığının pahalı ve zor bir hastalık süreci olduğununaltını çizen Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Ana Bilim DalıÖğretim Üyesi Prof. Dr. Feride Şahin ise şubilgileri verdi:

“SMAhastalığı toplumda yaklaşık on binde bir sıklıkta gözlenen ancak taşıyıcılığıoldukça yüksek bir hastalık. Önemli bir toplum sağlığı sorunu. Ankara BüyükşehirBelediyesi ile Başkent Üniversitesi Rektörlüğü beraber bir toplumsal sağlıkprojesi başlattı. Bu proje kapsamında biz evlilik öncesinde eşlerden birinetest uygulayacak şekilde projeyi yürüteceğiz. Bu süreçte gelen eşlerden kanörneği alarak bundan DNA izolasyonu yapıp sadece SMA hastalığına teşhis koyanbir test uyguluyoruz.”

 

ÜCRETSİZTEST DESTEĞİ YENİ EVLİ ÇİFTLERDEN TAM NOT ALDI

    Ücretsiz test desteğibaşvurusunda bulunan ve Başkent Üniversitesi Hastanesi’nde test yaptıran genç çiftler,sağlıklı genç nesiller için Büyükşehir Belediyesinin verdiği bu desteğe şusözlerle teşekkür ettiler:

-AbdullahEmre Atış: “Sosyal medyada sürekli görüyoruz,yüksek meblağlara yardım paraları toplanmaya çalışılıyor. Hem ebeveynler hem deçocuk için çok acılı bir süreç yaşanıyor. Bu hastalığın en kolay önlenmeyöntemi genetik tanı ile doğum öncesi embriyoların seçilmesi olduğundan butesti yaptırmaya karar verdik. Taşıyıcı durumumuz varsa kontrollü bir doğumolması çok önemli. Bu ücretsiz test desteğini veren Ankara BüyükşehirBelediyesinin böyle bir hizmeti olduğunu sosyal medya paylaşımlarındanhaberimiz oldu.”

-Gizem Serin: “Ankara Büyükşehir Belediyesinin SMA testidesteğini Belediyenin twitter hesabından gördüm. Tedavisinin çok masraflı vehemen müdahale edilmesi gereken bir hastalık olduğunun bilincindeyiz.Taşıyıcılığımız varsa en baştan bunu bilerek önlemimizi almak için bu testiyaptırmak istedik. Büyükşehir Belediyesinin bu hizmeti çok önemli, diğer tümyerel yönetimlerin de aynı çalışmayı yapması gerekiyor. Bu sayede farkındalıkda artacaktır.”

-Eda GizemYılmaz: “Büyükşehir Belediyesi yenievlenecek çiftlere çok güzel bir test desteği sağladı. Haberlerde gördüm vegörür görmez başvuruda bulunduk. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri sağ olsunlararadığımızda yönlendirdiler ve hemen randevumuzu oluşturdular. Yeni evlenecektüm çiftlere bir an önce bu testi yaptırmalarını tavsiye ederim.”

-KemalTürkaslan: “Nişanlım vasıtasıylaBüyükşehir Belediyesinin SMA testi için Başkent Üniversitesi ile bir protokolimzaladığını öğrendim. Bu testi yaptırmamızın nedeni önceden teşhis ve tanıkonulması için bir adım atmak. Umarım böyle güzel bir çalışma örnek olur veyaygınlaşır.”

-BurcuŞimşek: “SMA hastalığının çocuklardatanısı konulduğu zaman tedavi süreci çok masraflı ve sıkıntılı. Dolayısıylailerde çocuklarda bir rahatsızlık olmaması adına en baştan bu testin yapılması,hastalığın önlenmesi amacıyla çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Mansur başkanateşekkürlerimizi sunuyoruz. Umarız bundan sonra herkes bilinçlenerek bu testiyaptırır.”

    SMA hastalığının önceden tespitedilerek tedavi edilmesi ve son dönemde artan hasta birey doğumlarının önünegeçilmesi amacıyla başlatılan uygulama ile Başkent Üniversitesi’ndeücretsiz SMA testini yaptırmak isteyen çiftler; TC kimlik numaraları,ad ve soyadı, mobil cep numaraları ile evlilik durum belgesiyle internet adresiüzerinden formu doldurarak başvuruda bulunabiliyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları