KARDEŞ FRANKFURT ESKİŞEHİR’İ BİR MEYDAN İLE ONURLANDIRDI
Avrupa’da finans, kültür ve vakıflar başkenti olarak bilinen ve Avrupa Merkez Bankası’na ev sahipliği yapan Frankfurt, Eskişehir’i, bir meydana ismini vererek onurlandırdı.

1 Eylül Dünya Barış Günü’ndedüzenlenen ve ‘Eskişehirplatz / Eskişehir Meydanı’ açılış töreninde konuşanFrankfurt Mainz Belediye Başkanı Peter Feldman, Eskişehir’e iki kez gittiğinive bu kentin Türkiye’nin ortasında modern, dinamik, cazibesi yüksek, Avrupabaşkentleriyle yarışabilecek düzeyde ve yaşanabilir bir kent olduğunu söyledi.Feldman, bu mucize kentin yaratıcı ve çok sevilen kahramanının, Prof. Dr.Yılmaz Büyükerşen olduğunu vurguladı.

Büyükerşen’den sık sık ‘Abi’ diyesöz eden Peter Feldmann, 23 Nisan 2013 günü Ulusal Egemenlik ve ÇocukBayramı’nda imza ile başlayan bu dostane ilişkilerin, pandemi sonrasında dahaaktif gelişeceğine olan inancını ifade etti ve sivil toplum örgütlerine önemligörevler düştüğünü sözlerine ekledi.

Frankfurt Belediye Meclisi BaşkanıTürkiye kökenli yerel politikacı Hilime Arslaner ise konuşmasında, Büyükerşensayesinde Eskişehir’in sadece kendi vatandaşlarına değil, Türkiye’nin dört biryanına eğitim yoluyla yarım asırdır hizmet verdiğini hatırlattı.

Yılmaz Büyükerşen’in sadece birbelediye başkanı olmadığına vurgu yapan Arslaner “O aynı zamanda bir eğitim bilimcisi, bir sanatçı, bir gazeteci biryazar ve düşünürdür. Türkiye’nin çok sevilen bir şahsiyetidir” dedi.

T.C Frankfurt Başkonsolosu ErdemTuncer, iki şehir arasında ilişkilerin 8 yıl içinde bu denli gelişmesinin, 1Eylül’de böylesi güzel bir meydana Eskişehir isminin verilmesiyle, adetataçlandığına işaret etti. Başkonsolos ayrıca eşinin de Eskişehirli olduğunavurgu yaparak, dostane ilişkilerin çok yönlü gelişmesi için, birlikte düşünmeyehazır olduklarını kaydetti.

Törene, mesaisindeki yoğunluknedeniyle katılamayan Belediye Başkanı Prof. Dr. Büyükerşen’i, Eskişehir’infahri temsilcisi Gazeteci Mehmet Canbolat temsil etti.

Büyükerşen’in, Mehmet Canbolattarafından Almanca okunan mesajında: “Kardeşlikilişkimizin bugün bu meydanla ulaştığı konum, sevindiricidir. Dileğimiz, en kısasürede, salgın nedeniyle kesintiye uğrayan yüz yüze ilişkilerimizin de en kısasürede yeniden devam ettirmektir. Hedefimiz, gençler arasında değiş tokuşyaparak, geleceğin işbirliğinin temelini bugünden atabilmektir. Kültür alanındadaha yoğun işbirliğine yönelmeliyiz. Hepsinden önemlisi, iki şehir arasındaticari işbirliği projelerini yaşama geçirmek, birlikte üretip, doğan artıdeğeri birlikte paylaşabilmek isteriz. Meydanımızın, sadece iki kent arasındadeğil, farklı kültürler arasında da dostane ilişkilerin gelişmesine bir katkısunmasını arzu ediyorum. En kısa zamanda, Frankfurt’a bir heyetle gelip,meydanımızı görmek, orada birlikte projeler üretmek niyetindeyiz. Emeği geçenherkese, gerek şahsım gerek Eskişehir halkı adına teşekkürlerimi sunuyorum.“ dedi.

Törende,Frankfurt Mainz Belediye Başkanı Peter Feldmann, Büyükerşen’e iletilmek üzere,günün anısına meydana asılan tabeladan birini, Eskişehir Fahri Elçisi GazeteciMehmet Canbolat’a takdim etti.

Mehmet Canbolat ise, Büyükerşen’inEskişehir adına Almanya’ya gönderdiği özel işleme nazar boncuğunu sunarken, “Dostluğumuz kem gözlerden korunsun veilişkilerin yolunu aydınlık kılsın” mesajını dile getirdi.

Törendeki konuşmaların ardındanmeydanın iki yanına asılan ‘Eskişehirplatz’ adlı tabela ile, meydan resmi birkimlik kazanmış oldu. Taraflar 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde bu dostluğun birmeydan ile perçinlenmesine yönelik güzel dileklerini ifade ettiler.

TörendeAvrupalı Eskişehirliler Derneği Yönetim Kurulu da hazır bulundu. Katılımcılarındaniki Eskişehirli kadın, törende çok duygulandıklarını vurguladılar. Törendekibir sürpriz isim ise, Frankfurtlu Jan Anton Schierkolk isimli bir genç oldu. AçılışaEskişehirspor forması ile gelen Frankfurtlu Alman genci, 4 yıl Eskişehir’deyaşadığını ifade etti.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları