BAŞKENTLİ USTALAR ANKARA KALESİ’NDE TARİHİ MİRASI GÜN YÜZÜNE ÇIKARIYOR
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Kalesi “İçkale 1. Etap Sokak Sağlıklaştırma Projesi” ile 37 tanesi tescilli olmak üzere 58 parseldeki 91 yapının restorasyon çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Proje kapsamında tarihi dokusuna zarar vermeden kaleye yeni bir kimlik kazandırmak için emek sarf eden Başkentli ustalar hünerlerini göstererek Ankara evlerini aslına uygun olarak restore ediyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkent’in tarihini günyüzüne çıkarmak ve gelecek nesillere taşımak amacıyla Ankara Kalesi’nde başlattığı sağlıklaştırma çalışmalarına hız kesmedendevam ediyor.

    Kültür ve Tabiat VarlıklarıDaire Başkanlığı, Ankara Kalesi İçhisarMevkiinde 91 binanın turizme kazandırılması için  “İçkale 1. EtapSokak Sağlıklaştırma Projesi” kapsamında restorasyon çalışmalarınıtitizlikle yürütüyor.

 

ANKARA’NIN TARİHİ MİRASI VE DEĞERLERİ BAŞKENTLİUSTALARA EMANET

     Ankara’da tarihi mirası vedeğerleri gün yüzüne çıkarmak için çalışmalarını aralıksız sürdüren BüyükşehirBelediyesi, Ankara Kalesi’ndeki sağlıklaştırmaçalışmalarıyla Başkent turizmini de canlandırmayı hedefliyor.

    Kaleesnafının ekonomisine de katkı sağlayacak proje her geçen gün büyük bir ivmekazanırken, tarihi mekan restorasyonundaBaşkentli ustalar görev alıyor.

 

İÇ KALE EVLERİ YENİ CAZİBE MERKEZİ OLMA YOLUNDA

  Ankara Kalesi’nin restorasyon çalışmalarında yoğun emek harcayanBaşkentli ustalar, bu projede yer alarak tarihe de tanıklık ediyor.

  Vatandaştan esnafa, ev sahiplerinden kaleyi restore eden çalışanlarakadar pek çok kişinin emeği ve ilgisiyle cazibe merkezi olmaya hazırlananAnkara Kalesi, bu sayede yeni bir kimlik kazanarak gelecek nesillere evsahipliği yapabilecek.

 

PROJEDE SONA YAKLAŞILIYOR

   Restorasyon çalışmaları hızla ilerlerken, yerlive yabancı turistler kadar çalışmaları yakından ve ilgiyle takip eden esnaf veBaşkentli ustalar ise düşüncelerini şu sözlerle ifade ediyor:

-Gülsüm Yaralı: “Benkaleye sık sık geliyorum. Baktığım zaman tarihi eser dokusu bozulmadanyapılıyor. Eskiden yıkıktı ve tehlikeliydi buralar ama çalışmalar bittiktensonra artık güven içerisinde gezebileceğiz. Bu haliyle eminim daha çok dikkatçekecek. Emeği geçen herkesin ellerine sağlık.”

-Recep Erdemir (Ev sahibi):“1980 yılından beri Kale Mahallesi’nde oturuyorum. Eskiden sur bakımıyapılmıştı ama evlere hiç bakım yapılmamıştı. Gelen turistlerden buralarınyıkık döküklüğü yüzünden utanıyorduk, çekiniyorduk. Büyükşehir Belediyesi tarafındanaslına uygun bir projeyle yapılmaya başlandı. Ankara Kalesi için büyük birhizmet bu. Mansur başkanıma teşekkürlerimi sunuyorum.”

-Sabahattin Genç (Evsahibi): “Evlerimiz çok kötü durumdaydı. Yapamıyorduk da yaptıramıyorduk da.Evlerin içi oturulamaz haldeydi. Buraya böyle bir fırsat tanındı, çok güzeloldu. Çalışan ustalar da candan çalışıyor ve çok emek veriyorlar.”

-Erdal Memur (Esnaf):“Hediyelik eşya dükkanım var. Eskiden dış kale yapılmıştı ama iç kale kalmıştıve turistler yarıya kadar gelip geri dönüyorlardı, yıkık dökük olduğu için de korkuyorlardı.Kale öksüzdü, kale yetimdi, kale sahipsizdi. Mansur başkanın bir konuşmasınıdinlediğimde bizim Kale ile ilgili bir sürprizimiz var demişti demek kisürprizi buymuş. Allah razı olsun.”

-Asunur Savcı: “Kaleyiçok seviyorum ve sürekli geliyorum. Önceden ara sokaklara giremiyorduk her yerharabeydi artık daha güvenli hale geldi.”

-Yaşar Dönmez (Oluk ve Bacaustası): “Çatının oluk ve baca işlerini yapıyorum. Tarihi dokuyu koruyaraksağlam eserler çıkarmaya çalışıyoruz. Tarihi yerlerde çalışmanın ruh hali dahafarklı oluyor. Geçmişe ve yaşanmışlığa tanıklık ediyoruz bu da biziduygulandırıyor. Benim de el emeğim var ve tarihi bir yapıda çalışmaktanmutluluk duyuyorum.”

-Murat Söyler (İnşaatişçisi): “Kale’de ne kadar artık ve moloz varsa hepsini ben taşıyorum vetemizliyorum. Bu tarihi projede yer aldığım için gururluyum. Ankara’ya tertemizbir kale bırakacağız.”

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları