Antalya’nın 25 yıllık hayali ‘kent müzesi’ kapılarını açtı
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Antalya’nın 25 yıllık hayali olan kent müzesi ‘Bir Zamanlar Antalya Müzesi’nin kapılarını 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda açtı. Tütüncü, bu güzel vaktin bir hatırası olarak, kent müzesi ve Kepez’e kazandırılan birçok kıymetli esere katkılar sunan Prof.Dr. Nevzat Çevik’e, ‘Fahri Hemşehrilik Beratı ’takdim etti.

Kepez Belediyesi’nin resmi açılışını Kasım ayında gerçekleştireceği, “BirZamanlar Antalya Müzesi”, Başkan Hakan Tütüncü’nün söz verdiği gibiCumhuriyet’in 98.yılında kapılarını ziyaretçilere araladı.  Kepez BelediyeBaşkanı Hakan Tütüncü, Antalya’nın 25 yıllık hayali olan kent müzesininkapısını anahtarla açtı. Tütüncü’nün heyecanına meclis üyeleri,  belediyebaşkan yardımcıları, Prof.Dr. Nevzat Çevik, AESOB Başkanı Adlıhan Dere ve AKParti Kepez İlçe Başkanı Bahattin Bayraktar ortak oldu. Bu özel günde,DokumaPark’ın kültür ve sanat adasına dönüştürülmesi sürecinde uzun yıllarverdiği emeklerinden, Lyrboton Kome Antik kentinin gün yüzüne çıkarılmasıprojesine desteklerinden, Kepez’e kazandırılan müzelere katkılarından dolayıProf.Dr. Nevzat Çevik’e, ‘Fahri Hemşehrilik Beratı’ verildi. ‘Fahri HemşehrilikBeratı’ Bir Zamanlar Antalya Müzesi’nin kapılarını açtığı 29 Ekim CumhuriyetBayramı’nda vaktin bir hatırası olarak Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncütarafından takdim edildi.

Kültürel miraslarımıza sahip çıkıyoruz

Günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yapan Kepez Belediye Başkanı HakanTütüncü, Cumhuriyet’in 98. Yaşını kutlayarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü veonun kahraman askerlerini ve aziz şehitleri rahmetle yad etti. Prof.Dr. NevzatÇevik ile Kepez’in kültür ve sanat projelerinde bir arada olduklarını belirtenBaşkan Tütüncü, “Kepez’i kültür ve sanat alanında belli bir noktaya taşımakiçin önemli çalışmalar yaptık, yapıyoruz. Kültürel miraslarımıza sahipçıkıyoruz. Kepez’e bir kent hikayesi bir kent tarihi yazamaya gayret ediyoruz.Bu konuda en önemli çalışma alanlarımızdan birisi de Dokuma yerleşkesiydi.Dokuma yerleşkesini bir yok oluştan kurtarıp şehrin tekrar dikkatine sunmaksiyasi bir karardı. Bu siyasi kararla birlikte burayı anlamlı hale getirecekprojelerin geliştirilmesi gerekiyordu. Bu yolculukta başkan yardımcısı, meclisüyelerimizin, belediye bürokratları ve çalışan arkadaşlarımızın emekleri var.”dedi.

Bilimsel çalışmalar kentimiz için önemli bir değer

Başkan Tütüncü, DokumaPark’taki bütün bu vizyon çalışmaların bir ekiptarafından kurgulanması gerektiğini, İşte! o sürece en büyük katkıyı da Prof.Dr.Nevzat Çevik’in verdiğini söyledi.  Tütüncü, “Hocamızın katkılarışehrimize halan devam ediyor. Özellikle şehrimizin kadim medeniyetlerindekiinsan hikayelerinin günümüz taşınmasındaki ortaya koyduğu bilimsel çalışmalarkentimiz için çok önemli bir değer… Bütün bunların yanında şehirleşmesini yenitamamlama aşamasına gelen bir kentin bir hikayeye ve güçlü bir tarihe ihtiyacıvar. Bu konuda kendileri çok büyük desteklerde bulunuyorlar. Kepez BelediyeMeclisi, 5 Ekim’de 235 nolu kararıyla bu fahri hemşehrilik beratının hocamızatevdi edilmesiyle ilgili kararını oluşturmuş oldu. Bizimde Cumhuriyet’in98.yılında bir sözümüz vardı. Kent Müzesi’ni bugün açacaktık. Resmi açılışınınKasım ayının sonunda yapılması uygun görüldü. Ancak, biz bugünden itibaren bugüzel kent müzesini Antalyalılara açalım istedik. ” diye konuştu.   

Bir kentin 25 yıllık hayali

“Antalya’nın kent müzesi 25 yıl boyunca yapılmayı bekledi.” diyereksözlerini sürdüren Tütüncü, “25 yıl önce bir kent müzesi yapılması hayaliortaya atıldı. Daha sonra bu hayal bir fikre dönüştü, bu fikirle de çalışmalarbaşladı. Bu çalışmayı tamamlayarak, Antalya’ya kent müzesi armağan eden bizimekibimiz oldu. Bundan dolayı büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim.Artık Antalya’nın bir kent müzesi var. Türkiye’de pek çok kent müzesi var.Ancak bu kent müzesi hepsinden çok daha teferruatlı, detayları çok fazla olan,şehrin hafızalarını barındırma konusunda oldukça cömert bir kent müzesi… Bizbunu 6 yıllık bir zamanda yaptık. Çok ciddi emeklerimiz var. Büyük birmutluluk, bunu da Cumhuriyet’in 98. Yılına armağan ediyoruz. Ekibimizikutluyorum. Hocamıza da müzelerimizin kapılarını açtığı gün hatıra olsun diyebu beratı bugün takdim etmeyi uygun bulduk. Hayırlı uğurlu olsun.”dedi.

Kent müzesi uzun yıllar istenen bir müzeydi

Prof.Dr. Nevzat Çevik de, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ve ekibiyleuzun zamandır verilen bir emeğin sonucunu aldıklarını söyledi.  “Ve bu ilkdeğildi.” diyerek sözlerine devam eden Prof.Dr. Çevik, “Dokuma Parktayaptığımız birçok müzenin oluşturduğu bir zincirin, bir müzeler kültür ve sanatkompleksinin çok önemli bir parçasını hayata geçirmiş olduk. Antalya kentmüzesi uzun yıllardır varlığı istenen, eksikliği hissedilen önemli bir kurumdu.Kepez Belediyemizin sağladığı olanaklarla, yaklaşık 5 yıllık bir ortak emeklebugünlere geldik. Şimdi artık Antalya’daki geçmiş zaman yapılarınınyalanmışlıklarının hafızalarını taşıyan objelerin bilgi ve belgelerin bir aradaolduğu bir kent müzemiz ve onun organik ilişkilerini tamamlayan diğermüzelerimiz var. “diye konuştu.

DokumaPark özel bir proje

Kent müzelerinin diğer müzelerden çok farklı özelliğe sahip olduğuna değinenProf. Dr. Çevik, “Kent müzeleri iyi yurttaş yetiştirmeyi yaşadığı kentibenimsetmeyi ve farklı katmanların ve toplulukların arasında ilişki kurmayı veen ortak konular olan kentle ilgilenmelerini ve sahip çıkmalarını sağlar.Ülkemizde ve dünyada kent müzeleri vardır elbet ama Dokumapark aslında tümüylekent müzesinin kollarını tamamlayan ve ulusal ölçekte de konuları işleyenorganik ilişkili müzeler adası olarak özel bir projedir.. Türkiye’de eşiolmayan ve hatta dünyada bile bu karakterde çok az örneğin olduğu bir müzelerkültür ve sanat kompleksinin Antalya’da Kepez’de Dokuma Parkta gerçekleşmişolması kentin ve kentlinin geleceği adına ve Antalya’nın özgün değerlerininartması beklenen yere varması adına çok önemli bir gelişmedir. Ve çok ışıklıAntalya’ya da çok yakışmaktadır. Arkeolojisinden tarihine doğasındanetnografyasına folklor ne turizminden mutfağına, tarımına, denizine,festivallerine, aileler, ünlülerine aldığı göçlere ve daha pek çok gelenekselkonuyu içeren diğer konularına varıncaya kadar Antalya en önemli değerleriylebu binanın 20 salonunda 20 ana sektör olarak hem Antalyalılara hem de diğeryerli yabancı konuklara Antalya’yı anlatacaktır. “dedi.

Antalya’yı her yönüyle anlatan müze

“Antalya hakkında hiç fikri olmayan birinin bu kapıdan çıktığında Antalyahakkında yeteri kadar fikri olacağını ve Antalya’yı öğreneceğini, daha çoksevip  benimseyeceğini ve elbette geleceğe aktarılmak zorunda olan birdeğer olarak koruyacağını düşünüyoruz. “ diyerek sözlerine devam eden Çevik,“Müzelerin bilim, eğitim, sosyo-kültürel, sanatsal açılardan doğal katkısınınolması yanında Antalyalıların serbest ve boş zamanlarını en iyi biçimdedeğerlendirebilecekleri, turizme de çok önemli paylar verecek bir kompleksadaları var artık. Bu çağdaş müzeleri, bu bilim ve eğitim kurumlarınısürdürülebilir formatta Antalya’ya ve Türkiye’ye kazandıran başkanımız HakanTütüncü ve emek veren ekibimize minnet ve şükranla çok teşekkür ediyoruz.

El ele verilen bir çalışmanın yansıması

Yaklaşık 32 yıldır yaşadığım Antalya kentine bu kentte yaşamanın bedeliniödemek üzere ve bu güzel ülkenin yurttaşı olmanın sevinçli ve onurlu bilinciile bu ülkeye ve bu eşsiz kente emek vermenin keyfini ve mutluluğunu yaşıyorum.Verilen emeklerin istenen sonuca varmış olması, halkın ihtiyacı olan çağdaşkurumlar olarak hayata geçmiş olması benim için yeteri kadar mutluluk ve onurvericidir.  Kente ve halka karşı aynı amaçlarla ve gönül ve akılbirlikteliğiyle çıktığımız bu yolda birlikte yürüdük. Daha çok yolumuz vardırve o da birlikte çalışarak, üreterek yürünecektir. Burada önemli olan devlet,belediye, halk ve akademinin birlikte çalıştıklarında çok yararlı işlerçıkarılacağının da yansımasının görülmesidir. Nihayetinde Üyesi olmaktan onurduyduğum Akdeniz Üniversitesi de bu projelerle kentine hizmet etmekte vedışa-halka bilimsel hizmet vermektedir.

Başkan Tütüncü’ye teşekkür

Kepez Belediye Meclisi’nin beni resmen Antalya’nın, Kepez’in hemşerisiolarak kabul ettikleri ve bu hemşerilik beratını layık gördükleri için çokteşekkür ederim. Bu benim için halkın -kıymetli temsilcileri aracılığıyla- banaverdiği yüksek bir teveccüh armağanıdır. Odamdaki anılar duvarının en kıymetliköşesinde ebediyen yer alacaktır. Bu hemşirelik belgesini bana layık görenmeclis üyelerimizin tümüne ve başkanımız Hakan Tütüncüye çok teşekkür ederim.Halkı yükselten bu eğitim, kültür ve sanat kurumları diğer tüm yatırımlardanöte çok uzun zamanlar boyunca gelişerek yaşayacak ve her daim minnetleanılacaktır. “ ifadelerini kullandı.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları