KAZAKİSTAN BÜYÜKELÇİSİ SAPARBEKULY KEMER BELEDİYESİNDE
Kazakistan Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu ile bir araya geldi.

Büyükelçi Saparbekuly’e, Kazakistan Antalya Konsolosu Maulenİbraikulov eşlik ederken, ziyarette, Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Emin Gül,Kemer Yöresi Tanıtım Vakfı (KETAV) Başkanı Volkan Yorulmaz, Kemer TuristikOtelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) Başkanı Dinçer Sarıkaya, KETAVyönetim kurulu üyesi ve Barut Kemer Otel Genel Müdürü Asım Burak Kıpçak, KETOByönetim kurulu üyesi Şener Gürler ve Beldibi Rixos Sungate Otel Genel MüdürüDerya Billur da hazır bulundu.

Ziyarette konuşan Büyükelçi Saparbekuly,misafirperverliklerinden dolayı Başkan Topaloğlu’na teşekkür etti.

Kazakların sadece Kemer’i değil Türkiye’yi çok sevdiğinedikkat çeken Büyükelçi Saparbekuly, iki ülkenin köklerinin ve dillerinin aynıolduğunu kaydetti.

Saparbekuly, iki ülke liderlerinin diyalogları ve iş birliğisayesinde stratejik iş birliğine kavuşan iki kardeş ülke olduğunu ifade ederek,“Bu sene Kazakistan’ın bağımsızlığının 30. yıl dönümü. Kazakistan’ınbağımsızlığını ilk kabul eden ülke Türkiye’dir. İki ülke arasında çok yönlü işbirliği mevcut. Aramızda hiçbir zaman bir sorun olmadı. Güçlü bir iş birliğimizvar.” dedi.

İki ülke arasında ticari iş birliğinde pandemiye rağmendüşüş olmadığına değinen Saparbekuly, “3 milyar doları geçen bir ticari işbirliği var. Kazakistan’ın dış ticaretinde Türkiye’nin payı yüzde 4,6’ya kadaryükseliyor. Bu bizi sevindiriyor. Yatırım alanında da güçlü bir iş birliğimizvar. Türkiye’den gelen 4,3 milyar dolara ulaştı. Gelecek sene de 3 milyardolara yakın projelerimiz olacak. Türkiye, Kazakistan’a 30 yıl boyunca ciddianlamda yatırım yaptı. Geçen sene Türkiye, Kazakistan’da yatırım yapan ilk 10ülke arasına girdi.” diye konuştu.

Saparbekuly, iki ülke arasındaki turizm sektöründeki işbirliğinin ayrı bir öneme sahip olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Türkiye, Kazaklar için bir numaralı destinasyondur. Kazakistanolarak en çok turisti Türkiye’ye gönderiyoruz. Son yıllarda sağlık turizmindede büyü gelişmeler var. Resmi rakamlara göre Kazakistan’dan Türkiye’ye yılda500 bin turist geliyor. Bu Kazakların Türkiye’ye olan sevgisini gösteriyor.Sayı olarak Kazakistan’dan bazı ülkelere göre daha az turist gelebilir amanitelikli turist olarak bizden fazla turist geliyor. Bu açıdan Kemer’i birfırsat olarak görüyorum. Kemer’in doğası, denizi ve insanları çok güzel.Kazaklar Kemer’i çok seviyor. Pandemiye rağmen uçuş sayıları azaldı amaKazakistan’dan Antalya’ya haftalık 20 uçuş oluyor. Kemer’in daha fazlatanınması ve nitelikli misafirlerin gelmesi için ortak çalışabiliriz.”

Başkan Topaloğlu ise Kemer’de daha önce konsolosluklararasında futbol turnuvası düzenlendiğini hatırlatarak, “Biz Kazakistan ile olanilişkilerimizi turizm, kültür ve sağlık alanında güçlendirmek istiyoruz.Belediye olarak her türlü iş birliğine hazırız. Üzerimize düşen ne görev olursayapmaya hazırız.” dedi.

Başkan Topaloğlu, Kazakistan ile ortak bir projeye imzaatabilmek için bir etkinlik düzenlenmesi fikrini dile getirerek, 30 AğustosZafer Bayramı ve Kazakistan Anayasasının kabulünün yıl dönümünde ortak biretkinlik yapılması kararlaştırıldı.

KETOB Başkanı Sarıkaya, turizmciler olarak Kazaklarabaktıkları zaman kendilerini gördüklerini ve Kazak misafirleri çokönemsediklerini ifade etti.

Turizm alanında Kazak pazarının önemli bir payı olduğunadikkat çeken Sarıkaya, “Hem tarih hem de kültürel anlamda aramızda bir bağ var.Dolayısıyla bu pazarı daha fazla büyütmek için çalışmalarımız var. Daha iyigünlere adım atacağımıza inanıyorum.” dedi.

KETAV Başkanı Yorulmaz da Kazakların Kemer’de yerinin ayrıolduğunu belirterek, “Kazak misafirlerimizi Kemer’de mutlu edecek çalışmalardane gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz. Kemer’deki tüm kurumlar olarak elimizdengeleni yapmaya hazırız.” diye konuştu.

Beldibi Rixos Sungate Otel Genel Müdürü Billur, otellerindekonaklayan Kazak misafirlerin genel olarak aile olarak geldiğini söyledi.

Kazak aile kültürünün Türk aile kültürüne çok benzediğiniaktaran Billur, “Kazak misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamak için elimizdengeleni yapıyoruz. Pandemi döneminde en fazla aksayan sektör turizm oldu.Güvenli turizm sertifika konusunda otellerimizde yapılan sıkı denetimler sonucuciddi yol kat edildi. Pandemi konusunda artık çok tecrübeliyiz. Alınan önlemlerneticesinde Türk turizmcileri ve personeli aşılandı. Alınan önlemler sayesindehiçbir vakaya rastlanılmadı. Bu konuda Kemer, Türkiye’de sayılı ilçelerdenbirisi.

Ziyaret sonrası Başkan Topaloğlu ve Büyükelçi Saparbekuly,birbirlerine çeşitli hediyeler verdi.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları