Türkiye’nin pandemi psikolojisi
Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin ‘Pandeminin Psikolojik Etkileri’ başlıklı araştırmasına göre, bir yılı aşkın süredir devam eden salgında Türkiye’de yaklaşık 2 kişiden biri kilo aldı, düzenli spor yapan her 4 kişiden biri sporu bıraktı.

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin ‘Pandeminin PsikolojikEtkileri’ başlıklı araştırmasına göre, bir yılı aşkın süredir devam edensalgında Türkiye’de yaklaşık 2 kişiden biri kilo aldı, düzenli spor yapan her 4kişiden biri sporu bıraktı. Artık hayata daha olumsuz baktığını söyleyenlerinoranı yüzde 50.1 olurken anket katılımcılarının yüzde 23.8’i halen açık havadamaske takmayı halen ‘gereksiz ve faydasız’ gördüğünü aktardı.  

Muratpaşa Belediyesi, bir yılı aşkın süredir devam edenpandeminin psikolojik etkilerini ölçmek için anket çalışması yaptı. 1-8 Marttarihleri arasında uygulanan anket, Türkiye ve yarım milyonu aşkın nüfusuyla Antalya’nınen kalabalık ilçelerinden Muratpaşa olmak üzere iki ayrı ölçektegerçekleştirildi.   Her iki ölçek için 3’er bin kişiyle görüşüldü.

AMAÇ BELEDİYE HİZMETLERİNE YÖN VERMEK

Belediye Başkanı Ümit Uysal, bu çalışmayı pandeminin nedenolduğu psikolojik şartları, sorunları tespit amacıyla yaptırdıklarını söyledi.Belediye hizmetlerinin gelişen şartlara ihtiyaçlara göre şekillenmesigerektiğini belirten Başkan Uysal, hizmetlere yön vermek amacıyla yapılan buanketin çok çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardığını dile getirdi. Başkan Uysal,“Biz çalışmalarımıza önümüzdeki süreçte bu anketten aldığımız yeni verilerle,ilhamlarla yön vereceğiz” dedi. 

‘BEN HARİÇ KİMSE UYMUYOR’

İlk sonuçlara göre, Türkiye ölçeğinde tedbirlere tam olarakuyduğunu söyleyenler yüzde 80.3 gibi yüksek bir seviyede çıkarken başkalarının tedbirlereuymadığını söyleyenlerin oranı yüzde 55 oldu. Anket katılımcılarının yüzde 79.6’sısokağa çıkma yasaklarına uyduğunu belirtti. Hiç uymadığını söyleyenlerin oranıise yüzde 2.3 oldu.

DÖRT KİŞİDEN BİRİ MASKEYİ GEREKSİZ GÖRÜYOR

Ankette, açık havada maske takmanın ‘gerekli ve faydalı’olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 65.1 çıkarken ankete katılanların yüzde23.8’i açık havada maske takmayı ‘gereksiz ve faydasız’ gördüğünü dile getirdi.Maske konusunda şüphesi olanların oranı ise yüzde 11.1 oldu. Buna karşın elleritemiz tutmanın virüsten korumakta faydalı olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde91.5 oldu. Salgında kişisel temizlik ve fiziki mekanlarını hijyenine dikkatettiğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 85 düzeyinde gerçekleşti.

EKONOMİ ZORLUYOR

Ankete katılanların yüzde 84.5’i bu süreçte ekonomik olarakzorlandığını belirtirken salgın nedeniyle işini kaybettiğini, gelirininazaldığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 74.3 oldu. Ayrıca her iki kişidenbiri, yüzde 50.3’ü, pandemi tedbir ve yasaklarında kendilerini en çok işyerlerinin kapanmasından kaynaklı ekonomik kayıpların zorladığını aktardı.

HAYATA OLUMSUZ BAKIYORUZ

Pandemi, hem Türkiye hem de Muratpaşa ölçeğinde her ikikişiden birinin psikolojisinin olumsuz etkiledi. Buna karşın Türkiye ölçeğindepsikolojik destek aldığını söyleyenler ancak yüzde 9.9 olurken Muratpaşa içinbu oran yüzde 13.6 olarak gerçekleşti. Ankete katılan her iki kişiden biriartık ‘hayata daha olumsuz baktığını’ söylerken daha olumlu baktığını dilegetirenlerin oranı yüzde 19.9, değişmediğini dile getirenlerin oranı da yüzde30 oldu.  

TELEVİZYON BAŞINDA OTURDUK KİLO ALDIK

Ankete katılımcılarının yüzde 45.8’i pandemide kilo aldığınıdile getirirken, sadece yüzde 11’i bu süreçte kilo verdiğini aktardı. Bununlabirlikte her 4 kişiden biri pandemide sporu bırakırken spora başlayanlarınıoranı ise sadece yüzde 15 oldu. Buna karşın anket katılımcılarının yüzde 65.3’üdaha çok televizyon izlemeye başladığını, yüzde 69.9’u sosyal medyada dahafazla vakit geçirdiğini belirtildi. Sosyal medyada en çoktercih edilen platform Youtube olurken onu sırasıyla Instagram, Facebook takipetti. Pandemide “Daha çok kitap okudum” diyenlerin oranı ise sadece yüzde 19 oldu.

AİLE HUZURU ARTTI

MuratpaşaBelediyesi’nin gerçekleştirdiği ankette şaşırtıcı sonuç aile ilişkilerindeortaya çıktı. Buna göre, “Salgın sırasında aileme karşı sevgim ve saygım dahaçok arttı” diyenlerin oranı yüzde 87.5 olurken aile içi huzurun arttığını belirtenleryüzde 72.4 oldu. Bu süreçte, anket katılımcılarının yüzde 47.2’si aile içitartışmaların arttığını dile getirdi.

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları