2 BİN YILLIK ANKARA ROMA TİYATROSU
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan “Ankara Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Projesi” hızla ilerliyor.

Oturma basamaklarının (1.Cavea) yerleştirildiği tiyatroda orijinal dokuyu koruyarak restore işlemiyapıldığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş sosyal medyahesapları üzerinden yaptığı paylaşımda, “Ankara’mızın köklü geçmişini koruyor,kültürel mirasa sahip çıkıyoruz. 2 bin yıllık Ankara Roma Tiyatrosu’nuCumhuriyetimizin 100. yılında başkent turizmine kazandıracığız” dedi.

     

     AnkaraBüyükşehir Belediyesi, Başkent’in tarihi mirasına sahip çıkıyor.

     Köklübir tarihi geçmişe sahip olan Başkent’te tarihi ve kültürel mekanları yenidencanlandırmak için yeni projeler üreten Büyükşehir Belediyesi, 2 bin yıllıkAnkara Roma Tiyatrosu’nu dayeniden gün yüzüne çıkaracak.

   Sosyal medya hesapları üzerindenrestorasyon çalışmaları hakkında Başkentlileri bilgilendiren BüyükşehirBelediye Başkanı Mansur Yavaş, “Ankara’mızın köklü geçmişini koruyor,kültürel mirasına sahip çıkıyoruz. 2 bin yıllık Ankara Roma Tiyatrosu’nuorijinal dokusunu koruyarak restore edecek ve Cumhuriyetimizin 100. Yılındabaşkent turizmine kazandıracağız” dedi.

 

TARİHİVE ORJİNAL DOKUYU KORUMAK İÇİN KULLANILAN MALZEMELER ÖZENLE SEÇİLDİ

      “Ankara Roma Tiyatrosu veArkeopark Projesi” kapsamında sürdürülen çalışmalar hız kesmeden devamederken, 28 Ağustos 2020 tarihinde ihalesi gerçekleştirilen Ankara Roma Tiyatrosu’nun oturma basamakları (1. Cavea) döşenmeyebaşladı.

  Restorasyonçalışmalarını yerinde inceleyen Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı BekirÖdemiş, Venedik tüzüğü ilkelerine önem verdiklerini ve tarihi dokuyuaslına uygun olarak korumaya çalıştıklarını söyledi.Restorasyon çalışmalarında kullanılan mermer ve malzemelerin geçmiştekiorijinal dokuya uygun olduğunu ifade eden Ödemiş, titizlikle yürütülençalışmalarda sahnenin zedelenmemesi için de zemini ahşapla döşeyerek koruyucuönlemler aldıklarını vurguladı.

           

BİN500 KİŞİLİK OLACAK TİYATRODA YILDA 4 KONSER VERİLEBİLECEK

  Yaklaşık 59 metre çapında bir alanı kapsayan Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Projesinin bir tarih canlandırmasahnesi olduğuna dikkat çeken Ödemiş, projeyi 2023 yılında Cumhuriyet’in100. yılına yetiştirmeyi planladıklarını açıkladı:

“Bölgeyi Ankara’nın turizmi ve geleceğindeönemli bir miras olarak görüyoruz. Şu an 1. cavea (oturma grupları) döşeniyor.Burası 2 bin yıllık bir eser. Orijinal dokuyu koruyacak önlemler de alıyoruz.Tiyatronun tamamı 5 bin kişilik ancak maalesef şu an elimizde kalan oturmaalanlarını düzenlediğimizde yaklaşık bin 500 kişilik tiyatromuz olacak.Sahnemiz doğal dokusuyla platformumuz olacak. Sahnede sağlamlaştırma çalışmasıda yapacağız. Tiyatronun ihalesinde ve buranın bilimsel kazılarında görevyapmış Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Klasik ArkeolojiÖğretim Üyesi Prof. Musa Kadıoğlu da sözleşme gereği tüm yapım çalışmalarındaen önemli bilimsel danışmanımız. Tüm malzeme seçimimiz ve inşaat aşamasında daKültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulundaki hocalarımızla ve MusaKadıoğlu ile birlikte kararları üretiyoruz. Çünkü kullandığımız mermerlerin vemalzemelerin mutlaka geçmişteki dokusuna uyması şart. Kültür Bakanlığı ileyaptığımız protokol kapsamında burada senede 4 kez konser verilecek.”

 

RESTORASYON ÇALIŞMALARI 24 SAAT KAYIT ALTINA ALINIYOR

    Müze Restorasyon Anonim Şirketi ProjeMüdürü Sanem Yalım, Roma Tiyatrosu alanında 2 yıl boyunca yapılan tüm işlerin,getirilen ve çıkarılan malzemeler ile yapılan tüm imalatların ilerleme şeklinin24 saat kamerayla kayıt altına alınarak depolandığını söyledi.

    Kayıtların 2 yılın sonunda 30dakikalık animasyon haline getirileceğini ve tüm sürecin uluslararası düzeydedijital bir ortamda kamuoyu ile paylaşılacağını belirten Yalım, “Ankara RomaTiyatrosu Ankara’nın en önemli tarihi mirası. Bizim misyonumuz 2 bin seneönceden gelen uluslararası kültür mirasını gelecek nesillere doğru bir şekildeaktarmak. En yetkin ekibimizle bu işi yapmaya gayret ediyoruz. Bütün Ankarabize destek oldu. Burada çalışan teknik ekip uluslararası düzeyde bir teknikekip. Hem Türkiye’de hem uluslararası projelerde imzaları olan bir teknik ekip”bilgisini paylaştı.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları